Zvanična Moskva: Ubistvo Sulejmanija — avanturizam koji će dovesti do porasta tenzija

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ubistvo komandanta elitne iranske jedinice „Kuds“ pri Korpusu Čuvara Islamske revolucije Kasema Sulejmanija predstavlja avanturizam koji će dovesti do porasta tenzija u celom regionu, saopšteno je iz ruskog Ministarstva inostranih poslova.

Navodi se da je Sulejmani bio odan kada je reč o zaštiti nacionalnih interesa Irana, zbog čega zvanična Moskva izražava saučešće iranskom narodu.

„Ubistvo Sulejmanija, kao rezultat napada američke vojske, treba posmatrati kao pojavu avanturizma koja će dovesti do porasta tenzija. Izražavamo iskreno saučešće iranskom narodu“, ističe se.

Nešto ranije se ovim povodom oglasio i predsednik Komiteta za međunarodne poslove Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov, koji je rekao da ubistvo iranskog generala može da izazove nove sukobe radikalnih šiita u Iraku i pripadnika američke vojske.

Podsetimo — iranski general ubijen je tokom napada američkih helikoptera na irački aerodrom, a pored njega stradalo je još petoro pripadnika šiitskog pokreta „El Hašd aš Šabi“.

Smrt Sulejmanija potvrdile su iranske vlasti, ali i Pentagon, koji je dodao da je operacija izvedena po nalogu američkog predsednika Donalda Trampa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala