Ruska doktorka objasnila zašto voda može biti opasna

CC0 / piksabej / Plastična boca
Plastična boca - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prevelika upotreba vode može da izazove ozbiljne posledice u organizmu čoveka, izjavila je doktorka medicinskih nauka Ala Pogoževa, sa ruskog Instituta za hranu i biotehnologiju.

Prema rečima stručnjaka, preveliki unos tečnosti dovodi do povećanja razgradnje proteina i ispiranja potrebnih vitamina i minerala iz tela. Pored toga, izaziva opterećivanje kardiovaskularnog i mokraćnog sistema.

Voda - Sputnik Srbija
Svet luksuznih voda — za bocu plaćaju 9.000 dinara, a kakva je ona zapravo (foto)
Prosečna potreba organizma za vodom iznosi dva i po litra dnevno, navela je Pogožina. Organizam dobija litar vode iz hrane, dok se 1-1,5 litara unosi kao tečnost — čaj, mleko, supa.

Ruska doktorka je objasnila da za gašenje žeđi nije važna samo količina tečnosti, već i njen ukus. Na primer, kiseli napici (iz voća, kvas, zeleni čaj) stimulišu lučenje pljuvačke i smanjuju osećaj žeđi.

„Napici kao što su kafa, crni čaj i ostali uključuju se u ishranu u obliku slobodne tečnosti, koja se ne sadrži u čvrstoj hrani. Količina takve tečnosti treba da iznosi 1.500-2.000 mililitara (tj. šest-osam čaša) dnevno“, dodala je Pogožina.

Prema njenim rečima, udeo vode u organizmu čoveka varira tokom života: kod deteta je ima 75 odsto, a kod starije osobe 55 odsto.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala