Putin stigao u Pariz na pregovore u „normandijskom formatu“ /video/

© AP Photo / Rafael YaghobzadehPredsednici Rusije i Francuske, Vladimir Putin i Emanuel Makron pred sastanak "normandijske četvorke" u Parizu
Predsednici Rusije i Francuske, Vladimir Putin i Emanuel Makron pred sastanak normandijske četvorke u Parizu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao je u Pariz gde će se danas održati samit lidera „normandijske četvorke“ i bilateralni susreti sa liderima država ovog formata, uključujući i sastanak sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Pre samita, Putin će razgovarati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom. Ti će sastanci, kako se očekuje, trajati ukupno pola sata.

Putina je u Jelisejskoj palati pozdravio odred počasne garde, a dočekao ga je francuski predsednik Emanuel Makron. 

​Kako piše list „Komersant“, pozivajući se na neimenovane izvore u ruskoj vlasti, Rusija će se držati čvrste pozicije u kontekstu realizacije Minskih sporazuma. Izvor lista je objasnio da je za Ukrajinu predstojeći sastanak u Parizu politički akt, dok je za Rusiju radni susret.

Na sastanak su stigli i nemačka kancelarka Angela Merkel i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

​„Normandijski format“ je diplomatska grupa koju čine predstavnici Nemačke, Rusije, Francuske i Ukrajine za rešavanje situacije u Donbasu. Format se pojavio u junu 2014. godine i tada su tokom obeležavanja 70. godišnjice invazije saveznika u Normandiji lideri četiri države prvi put razgovarali o deeskalaciji situacije na jugoistoku Ukrajine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala