Sirijski mediji: Amerikanci evakuišu žene terorista DAEŠ-a iz Sirije

© REUTERS / ALI HASHISHOŽene u izbegličkom kampu Hasaka u Siriji
Žene u izbegličkom kampu Hasaka u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka vojska izvlači žene pripadnika terorističke grupe DAEŠ iz izbegličkog kampa Hol u sirijskoj provinciji Hasaka, javila je televizija „Ihbarija“.
„Američke okupacione trupe odvode supruge pripadnika terorističke grupe DAEŠ iz kampa El Hol istočno od grada Hasaka“, saopštila je televizija.

Prema navodima televizije, iznad naselja kruže američki helikopteri.

Ranije je „Njujork tajms“ saopštio da američke snage nisu uspele da izvedu oko 50 „posebno važnih“ terorista DAEŠ-a iz zatvora kojima upravljaju sirijski Kurdi.

Operacija „Izvor mira“

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 9. oktobra objavio da počinje operacija „Izvor mira“ u Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ. Operaciju Turske oštro je kritikovalo nekoliko susednih zemalja, kao i SAD i Evropska unija. Vašington je povukao svoju vojsku, lišavajući podrške višegodišnje saveznike — Kurde.

Kao odgovor na tursku operaciju, Kurdi su zaključili sporazum sa Damaskom i 13. oktobra vladine trupe krenule su prema severu Sirije kako bi se suprotstavile turskoj vojsci. Dva dana kasnije one su preuzele kontrolu nad gradom Manbidž i njegovom okolinom.

U četvrtak, 17. oktobra, Sjedinjene Američke Države i Turska objavile su da su se složile da zaustave vojnu operaciju Turske na 120 sati i povuku kurdske snage sa 30-kilometarske tampon-zone na tursko-sirijskoj granici, koju Ankara namerava da kontroliše samostalno. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u petak da će Ankara nastaviti operaciju u Siriji ako Sjedinjene Američke Države ne ispune obećanja o povlačenju kurdskih snaga van zone bezbednosti.

Bez obzira na to Kurdi su saopštavali da turske snage nastavljaju borbena dejstva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala