Peter Handke, Don Kihot našeg vremena

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ko je aktuelni dobitnik Nobelove nagrade za književnost, pisac za kog znalci tvrde da svojim knjigama, kao malo ko, bogati najbolju svetsku književnost ili angažovani intelektualac čija je ukupna umetnička delatnost, upravo motivisana nagradom, ovih dana bačena po strani?

Da li je pisac velikih tema o izgubljenom sopstvenom govoru, usamljenosti, užasu tišine, svetu marginalaca i ljudima odvojenim od svoje ljudske prirode, neshvaćeni Don Kihot našeg vremena? Kome je potrebna polemika za i protiv Nobela, šta od nje dobija Peter Handke, a šta svet, pitanja su za goste „Orbite kulture“, poznavaoce i poštovaoce Handkeovog dela, pozorišnog reditelja Ljubišu Ristića i filmskog kritičara i urednika u izdavačkom sektoru Filmskog centra Srbije Miroljuba Stojanovića.

Kako izgleda kada jedan slikarski majstor ciklus slika posveti drugom, glumačkom majstoru, otkriva Miloš Šobajić, čija će postavka „U čast Zoranu Radmiloviću“ od 21. oktobra biti pred zaječarskom publikom, u galeriji Istorijskog arhiva Timočke krajine.

Peter Handke, Don Kihot našeg vremena

Dilema da li je prozor i dalje simbol kuće, ušuškane privatnosti, pogleda na svet, ili je on danas pre svega program u kompjuteru i prozor u virtuelni svet, osnovni je motiv izložbe „Prolaz“ o kojoj razgovaramo sa njenom autorkom, mladom fotografkinjom Jelenom Antonović, čija je izložba, sa prozorom kao centralnim motivom, nedavno otvorena u Blok galeriji.  

Kakvo je stanje arheoloških lokaliteta u Srbiji, koliko su podržana istraživanja ovih stručnjaka u zemlji koja „vrvi od arheološkog blaga“, da li na odgovarajući način štitimo lokalitete, hoćemo li se ovoj struci konačno dati pravo prve reči i zašto je višestruko važna vest da je Ministarstvo kulture izdalo dozvolu Arheološkom institutu za dodatna iskopavanja na Kalemegdanu, posle kojih će se eventualno pristupiti gradnji na čuvenom beogradskom brdu, neka su od pitanja za goste „Orbite kulture“, ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića i Adama Crnobrnju, predsednika Srpskog arheološkog društva.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala