Merkelova: Očekujemo da će dogovor Turske i SAD dovesti do mira u Siriji

© AP Photo / Michael SohnAngela Merkel
Angela Merkel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Savet Evrope očekuje da će dogovor SAD i Turske o obustavljanju turske vojne operacije u Siriji dovesti do mira, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

„Treba sada da vidimo da li će primirje usaglašeno s američkom administracijom uspeti da dovede do rešavanja sukoba. Mi bismo to, naravno, želeli, posebno imajući u vidu ljude koji su primorani da zajedno s decom i porodicama napuštaju svoje kuće“, rekla je Merkelova nakon evropskog samita u Briselu.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je izjavio da namerava da se zajedno s nemačkom kancelarkom i britanskim premijerom Borisom Džonsonom tokom narednih sedmica sastane s predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Francuski lider smatra da je neophodno „obnoviti saglasnost u vezi s pitanjem šta može i šta treba da bude NATO u savremenom svetu“. On je podsetio na to da je Turska članica Alijanse.

Makron je naveo da su na samitu EU usvojeni zajednički stav kojim se osuđuje vojna operacija na severo-istoku Sirije i odluka o obustavljanju izvoza naoružanja Turskoj.

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Francuske Emanuel Makron na samitu Saveta Evrope
Merkelova: Očekujemo da će dogovor Turske i SAD dovesti do mira u Siriji - Sputnik Srbija
Predsednik Francuske Emanuel Makron na samitu Saveta Evrope

Francuski predsednik je dodao da su zemlje EU potvrdile solidarnost s Kiprom i granicama njegove posebne ekonomske zone, „osudivši provokacije Turske koje se veoma jasno ponavljaju“.

Turska vojna operacija u Siriji

Erdogan je 9. oktobra objavio da je počela operacija „Izvor mira“ na severu Sirije, usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije „Islamska država“ (DAEŠ).

Sirijske vlasti su osudile okupacionu politiku Turske na severu Sirije, a Rusija je saopštila da je neophodno da Turska izbegava dejstva koja mogu da stanu na put rešavanju sirijskog sukoba koji traje od 2011. godine.

Erdogan i potpredsednik SAD Majk Pens 17. oktobra su se dogovorili da se na 120 sati obustavi turska operacija u Siriji radi povlačenja snaga samoodbrane sirijskih Kurda sa granice s Turskom. Pens je saopštio da dogovor podrazumeva povlačenje kurdskih snaga i da će SAD doprineti tom procesu. Potpredsednik SAD je naveo da se američka vojska neće vraćati u tu oblast.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala