Američki zvaničnik u Beogradu odgovorio na pitanje da li je Srbija mala Rusija

© Sputnik / Olivera IkodinovićZastave Rusije i Srbije
Zastave Rusije i Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Angažman Rusije u regionu nije uvek u skladu s vizijom samih zemalja na Zapadnom Balkanu, kao ni sa SAD ni EU.

To je izjavio direktor Kancelarije Stejt departmenta za južnu i centralnu Evropu Dejvid Kostelančik.

„Verujemo da dugoročni interesi Rusije u regionu nisu isti kao onaj koji imaju zemlje u regionu i da ne podržavaju viziju i ciljeve, integracije, poboljšanje standarda, slobodu medija, vladavinu prava i druge vrednosti evroatlantske zajednice. Strategija Rusije koju vidimo, jeste ona kojoj smo prisustvovali u Crnoj Gori, kada su pokušali da onemoguće saradnju sa evroatlantskim institucijama“, rekao je Konstelančik novinarima u pauzi Beogradskog bezbednosnog foruma.

On je naveo da SAD imaju snažne bilateralne odnose sa Rusijom i da će ih uvek imati, prenosi „B92“.

„Ali, kad je reč o interesu zemalja u Evropi, posebno na Zapadnom Balkanu, nadamo se da će Rusija moći da uvidi značaj teškog rada koje zemlje u regionu preduzimaju u evroatlantskim integracijama i kako bi postigle vrednosti i standarde EU“, rekao je on.

Upitan da li vidi Srbiju kao „malu Rusiju“ u regionu, on je naveo da Srbija želi dobre odnose sa SAD, kao i SAD sa Srbijom, o čemu govori i imenovanje dva izaslanika Metjua Palmera i Ričarda Grenela.

Dodao je da Srbija, kao i svaka zemlja u Evropi, ima suvereno pravo i obavezu da ima dobre odnose sa svim drugim zemaljama, uključujući Rusiju.

„Nastavićemo da radimo sa našim srpskim prijateljima i partnerima, kako bismo ojačali odnose sa Srbijom“, poručio je on.

Kostelančik je rekao da SAD ne gledaju na Zapadni Balkan samo kao na mesto gde postoje nezavršena posla, već u regionu vide veliki potencijal koji treba iskoristiti i u tome žele da imaju ulogu.

Govorio je i o uticaju Rusije i Kine u regionu, navodeći da „nije siguran“ da su kineske investicije uvek u dugoročnom interesu zemalja regiona i da bi one svakako trebalo da „drže oči otvorene“.

Što se tiče Rusije, kaže da njen angažman i interesi u regionu nisu u skladu s onima koje dele SAD i EU, smatra Kostelančik.

SAD ne zauzimaju stav po pitanju podele ili razgraničenja

„Sjedinjene Američke Države ne zauzimaju stav po pitanju razgraničenja ili podele Kosova, to je pitanje koje treba da reše Beograd i Priština“, smatra direktor Kancelarije za južnu i centralnu Evropu u američkom Stejt departmentu Dejvid Kostelančik.

On je na pitanje novinara u pauzi Beogradskog bezbednosnog foruma da li bi SAD podržale razgraničenje i promenu granica kao moguće rešenje odgovorio:

„SAD ne zauzimaju poziciju po tim pitanjima, to su pitanja koje Srbija i Kosovo treba međusobno da reše“, dodao je on.

Kostelančik je upitan da li se ulazi u dinamičniju fazu kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine, nakon što je i predsednik SAD imenovao svog izaslanika za pregovore, rekao da postoji velika šansa za napredak.

On je dodao da su SAD ohrabrivale kosovsku stranu da ukine takse i da se ponovo angažuje u pregovorima sa Beogradom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala