Operacija u Siriji: Posrednik između EU i Turske mogla bi biti Bugarska

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaPremijer Bugarska Bojko Borisov
Premijer Bugarska Bojko Borisov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska bi mogla da čuje stav Evropske unije o operaciji u Siriji ako se u svojstvu diplomatskog kanala iskoriste odnosi bugarskog premijera i turskog predsednika, izjavila je stručnjak za međunarodne odnose i ljudska prava Iveta Černeva.

Ona je podsetila da je bugarski premijer Bojko Borisov u svetlu oštrih izjava evropskih kolega pozvao da se prekinu napadi na Tursku i skeptično se odnosio prema uvođenju sankcija Ankari.

Poslednjih godina Borisov je uspeo da pridobije blagonaklonost predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana zahvaljujući veštoj diplomatiji, kao i zbog činjenice da je Bugarska pristala da izruči osobe koje su u Turskoj proglašene za guleniste.

Černeva smatra da bi ovaj diplomatski kapital, koji Bugarska ima u slučaju sa Erdoganom, mogao da se iskoristi u onom trenutku kada je potrebno da se nađe rešenje za kurdsku krizu.

F-16 - Sputnik Srbija
Bugarski analitičar: Prijateljstvo se ne dokazuje stavljanjem pištolja na čelo

Evropa će, verovatno, moći da iskoristi Bugarsku u zakulisnoj diplomatiji u odnosima sa Erdoganom, istakla je ona za „Evraktiv“.

Ona je podsetila da je Borisov i ranije igrao ulogu izaslanika u odnosima između Evropske unije i Ankare. Borisov je ranije izjavio da je u napetom trenutku „samo on išao“ u Tursku.

Černeva smatra da bi bugarski premijer mogao i sada da bude izaslanik EU koji bi pritisnuo Erdogana. „Turski predsednik je veoma odlučan u slučaju operacije u Siriji, ali to ne znači da se ni pred čim neće zaustaviti. EU bi mogla Erdoganu da pruži vrlo precizne razloge da se zaustavi, posebno ako ih budu pratile agresivne sankcije i sankcije američkog Kongresa koje se trenutno pripremaju“, objasnila je Černeva.

Podsetimo, danas je nakon zasedanja Saveta bezbednosti Bugarske Borisov pozvao Tursku da prekine vojnu operaciju u Siriji zbog rizika od izbijanja humanitarne krize. Istovremeno sa tim, premijer je istakao da bi sankcije nanele ogromnu štetu bugarskoj ekonomiji i izrazio nadu u diplomatsko rešenje situacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala