Pljušte osude: Svet poziva Tursku da obustavi vojnu operaciju u Siriji

© AFP 2023 / BULENT KILICTurska vojska
Turska vojska  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sa svih strana sveta pristižu osude upućene zvaničnoj Ankari zbog pokretanja vojne operacije na severu Sirije, a među poslednjima su takve poruke poslale i Švedska, Jermenija, Estonija i Jordan.

Šefica diplomatije Švedske An Linde ocenila je da je u pitanju „neodgovorna operacija turskih vlasti“ i pozvala je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da spreči dalju eskalaciju konflikta.

Zvanični Jerevan takođe je osudio tursku operaciju na severu Sirije, budući da Jermenija smatra da će ona dovesti do pogoršanja situacije po pitanju regionalne bezbednosti.

Jermenske vlasti dodaju i da posebno zabrinjava situacija koja se stvara po pitanju nacionalnih i religioznih manjina na tom području.

Spoljopolitički resor Estonije pozvao je Tursku da obustavi operaciju, kako bi se izbegle žrtve među civilima, uz ocenu da će ona dodatno pogoršati već krhku humanitarnu situaciju u Siriji.

I ministar spoljnih poslova Jordana takođe je osudio vojnu operaciju Turske i zatražio je da se ona po hitnom postupku obustavi, kako bi se situacija rešila u okvirima međunarodnog prava.

Oglasio se i zvanični Minsk, koji je pozvao sve strane da se pridržavaju dogovora u okvirima Astanskog procesa, uz poziv da se momentalno pokrene dijalog koji bi zamenio bilo kakva vojna dejstva.

Jedino je iz Katara stigla poruka podrške, dok je emir te zemlje Tamim ben Hamad el Tani, tokom razgovora sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, razgovarao o jačanju bilateralnih odnosa dve zemlje, u svetlu pokrenute vojne operacije na severu Sirije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala