Prištinski policajci proterali Kozareva, traže i Petkovića

© AP Photo / Visar KryeziuPripadnici specijalne jedinice kosovske policije na severu Kosova i Metohije
Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije na severu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenika direktora Kancelarije za KiM Dušana Kozareva su na putu od Raniluga ka Novom Brdu zaustavili pripadnici policije privremenih kosovskih institucija i primorali ga da napusti Kosovo i Metohiju.

To je saopštila Kancelarija za KiM.

„Dvadesetak policajaca je sa pet vozila sprovelo Kozareva do administrativnog prelaza Končulj, sa obrazloženjem da ’predstavnici državnih organa Srbije nisu poželjni na kosovskim izborima‘", navodi se u saopštenju.

Kozarev je trebao danas da prisustvuje jednom od predizbornih skupova Srpske liste na kojem je, prema saopštenju, planirao da „prenese poruku jedinstva srpskog naroda na Kosovu i Metohiji sa državom Srbijom“.

„Kosovska policija pokušava da uhvati i pomoćnika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića, koji se sa istim ciljem uputio ka Plemetinu. Ovaj nasilnički akt Prištine u suprotnosti je sa svim dogovorima o slobodi kretanja i predstavlja brutalnu demonstraciju sile, sa očiglednim ciljem da se Srbi na Kosovu i Metohiji zastraše i odvrate od podrške Srpskoj listi“, saopštava Kancelarija za KiM.

„Kosovska policija se na ovaj način direktno stavila u službu politike, a sve u interesu političkih subjekata koji se uz albansku podršku bore sa Srpskom listom za deset zagarantovanih srpskih poslaničkih mesta u parlamentu privremenih institucija samouprave u Prištini. Upozoravamo vinovnike ovakvih nasilnih akata i provokacija da će krivično odgovarati kada postanu dostupni našim pravosudnim organima“, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da „Srbija neće biti odstranjena sa Kosova i Metohije besmislenim nasilničkim akcijama“.

„Srpski narod će, uprkos ovom nasilju, referendumski 6. oktobra glasati za čvrste veze sa svojom državom. O bespravnom postupanju prema zvaničnicima državne institucije Srbije biće informisane sve međunarodne instance“, zaključeno je u saopštenju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala