Nemački mediji: Sankcije „Severnom toku 2“ mogu udariti po Americi

© @Nord StreamIsporuka cevi za izgradnju "Severnog toka 2"
Isporuka cevi za izgradnju Severnog toka 2  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potencijalne američke sankcije protiv kompanija koje rade na gasovodu „Severni tok 2“ mogu naneti štetu naftnim i gasnim projektima SAD u Meksičkom zalivu, piše nemački poslovni list „Handelsblat“.

„Sa tačke gledišta Nemačke, naziv (zakona) već izgleda kao drskost: ’zakon o zaštiti evropske energetske bezbednosti‘ — tako zvuči nedavna pretnja sankcijama iz Vašingtona“, naveo je autor teksta.

Želja SAD da uvedu sankcije „Severnom toku 2“ je tako velika, da moguće posledice ograničenja ne uzimaju u obzir, piše list. Evropske kompanije koje učestvuju u izgradnji cevovoda na koje ciljaju sankcije Vašingtona, igraju ključnu ulogu na svetskom energetskom tržištu.

Ove kompanije su dugo radile u Meksičkom zalivu kao podizvođači američkih korporacija „Ševron“ i „Ekson mobil“, podseća „Handelsblat“.

Zato će u slučaju njihovog uključenja u sankcioni spisak projekti u Meksičkom zalivu biti prekinuti, jer je nemoguće brzo zameniti uskospecijalizovane firme.

U celini, američka ekonomija smatra sankcije „Severnom toku 2“ kritičnim, ukazuje autor. Ovakva ograničenja bi nanela štetu američkim izvoznicima gasa, podstakavši evropske kupce da smanje izvoz tečnog gasa iz SAD i povećaju isporuke iz drugih država, konstatuje „Handelsblat“.

SAD kritikuju izgradnju „Severnog toka 2“, jer američke vlasti planiraju da isporučuju Evropi tečni prirodni gas.

Krajem jula Komitet za međunarodne poslove Senata SAD odobrio je nacrt zakona o uvođenju sankcija kompanijama koje učestvuju u izgradnji „Severnog toka 2“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala