Rusija veoma zabrinuta zbog povećanja napetosti na Bliskom Istoku

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je veoma zabrinuta zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku i apeluje na sve strane da strogo poštuju međunarodno pravo, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

 „Još jedna eskalacija napetosti u toj oblasti u Moskvi izaziva ozbiljnu zabrinutost. Ruska strana je više puta ukazivala na opasnost od takvih akcija u krajnje napetoj atmosferi u regionu i upozoravala da bi one mogle dovesti do velikog oružanog sukoba sa nepredvidivim posledicama. Ponovo pozivamo sve strane na maksimalno uzdržavanje i na strogo poštovanje međunarodnog prava, uključujući i odgovarajuće rezolucije Saveta bezbednosti UN“, navodi se u saopštenju.

Prema ranijim informacijama, u južnom predgrađu Bejruta srušila su se dva izviđačka drona Izraela — jedan je udario u zgradu pres-službe pokreta Hezbolah, a drugi je pao na zemlju i ostao čitav.

Kako je saopštio zvanični predstavnik za štampu Hezbolaha Muhamed Afif, taj pokret nije obarao nikakve letelice — jedna je pala bez oštećenja, a druga je nosila eksploziv, koji je naneo materijalnu štetu zgradi pres-službe partije u južnom predgrađu.

Pored toga, postoje izveštaji da je u noći između nedelje i ponedeljka 26. avgusta cilj izraelskog napada bio još jedan objekat na teritoriji Libana — Generalna komanda palestinske organizacije Narodni front oslobođenja Palestine.

Premijer Libana Saad Hariri nazvao je taj događaj — otvorenom agresijom i napadom na suverenitet zemlje.

Libanski predsenik Mišel Aun je takođe istakao da bi Liban napade izraelskih bespilotnih letelica mogao da shvati kao „objavu rata“, i da su uputili žalbu Savetu bezbednosti UN.

Iz Ministarstva su istakli da se situacija pogoršava zbog činjenice da Izrael istovremeno nastavlja da samovoljno bombarduje ciljeve na teritoriji susedne Sirije, objašnjavajući to — suprotstavljanjem „iranskoj pretnji“.

Poslednji takav napad dogodio se prošlog vikenda, kada je Izrael gađao vojni objekat u okolini Damaska.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala