Na vojnom poligonu na severu Rusije pronađeni radioaktivni izotopi

© Sputnik / Mariя Plotnikova / Uđi u bazu fotografijaSeverodvinsk
Severodvinsk - Sputnik Srbija
Pratite nas
Federalna služba za hidrometeorologiju i praćenje životne sredine („Rosgidromet“) saopštila je da je nakon nesreće na vojnom poligonu u Arhangelskoj oblasti 8. avgusta bilo otkriveno prisustvo „kratkotrajnih radionuklida stroncijuma, barijuma“. U ovom trenutku situacija u regionu je stabilna.

„Radionuklidni sastav uzorka koji je uzet u Severodvinsku pokazao je prisustvo kratkotrajnih tehnogenih radionuklida 91Sr (T1/2=9,3 č) (stroncijuma), 139Ba (T1/2=83 min), 140Ba (T1/2=12,8 dana) (barijuma) i njemu sličnog radionuklida 140La (T1/2=40č) (lantana), čiji su proizvodi raspadanja inertni radioaktivni gasovi“, navodi se u saopštenju.

Ranije je Ruska služba otkrila radioaktivne plemenite gasove u uzorcima vazduha u tom regionu. Kako pretpostavljaju u službi, oni su i bili uzrok kratkovremenog povećanja zračenja 8. avgusta, na dan havarije.

„Navedeni radioaktivni izotopi su proizvodi cepanja jezgra uranijuma. Međutim, iz izjave ’Rosgidrometa‘ se ne vidi da su oni posledica havarije kod Severodvinska. U svakom slučaju, to ne menja zaključak da stanovništvu ništa ne preti“, objasnio je Sputnjiku glavni urednik nezavisnog portala za atomsku energetiku „AtomInfo.ru“ Aleksandar Uvarov.

Početkom meseca na poligonu Ministarstva odbrane Rusije u Arhangelskoj oblasti došlo je do eksplozije i požara tokom ispitivanja tečnosti za raketni motor, ali Ministarstvo nije otkrilo detalje projekta. Oni su saopštili da nije bilo porasta radijacije u ovom području nakon eksplozije.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala