Raspušten kosovski parlament

© AP Photo / Florent BajramiSkupština Kosova
Skupština Kosova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šesti saziv parlamenta privremenih kosovskih institucija raspušten je danas sa 89 glasova za, jednim uzdržanim i dva protiv.

Šesti saziv parlamenta privremenih kosovskih institucija raspušten je danas sa većinom glasova od ukupno 106 prisutnih poslanika.

Za raspuštanje parlamenta glasalo je 89 poslanika, jedan je bio uzdržan, a dva protiv.

Odluka o raspuštanju parlamenta privremenih kosovskih institucija doneta je nakon što je Ramuš Haradinaj podneo neopozivu ostavku na premijersku poziciju, zbog saslušanja u Specijalnom sudu u Hagu.

Parlamentarne stranke nisu prihvatile inicijativu predsednika privremenih prištinskih institucija, Hašima Tačija, da se nastali vakuum premosti izborom novog mandatara.

Sednica na kojoj je raspušten parlament privremenih kosovskih institucija trajala je svega 30 minuta, i to nakon što su se šefovi poslaničkih grupa izjasnili da o toj temi nema rasprave.

Prethodno, parlament je sa 103 glasa ratifikovao IPA sporazum potpisan sa Briselom, koji će Kosovu doneti 90 miliona evra za sprovođenje reformi za razvoj demokratije.

Prema prištinskim medijima — očekuje se da će Tači vanredne parlamentarne izbore raspisati odmah nakon raspuštanja parlamenta, odnosno 23. ili 26. avgusta.

Izbori će, navodi se, biti raspisani najverovatnije za 6. oktobar, a drugi datum koji se pominje je 29. septembar.

Iako datum izbora još nije poznat, političke stranke Albanaca su uveliko u kampanji, a jedina predizborna koalicija za sada dogovorena je između partije ABK Ramuša Haradinaja, i partije SDP Špenda Ahmetija. Nosilac te liste i kandidat za premijera biće Haradinaj.

Dugi pregovori o predizbornoj koaliciji najuticajnijih opozicionih partija, Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe i Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, još nisu okončani, a kamen spoticanja je, kako se navodi — kandidat za premijera privremenih kosovskih institucija.

Šesti saziv kosovskog parlamenta biće upamćen po tome što mu je u najvećem broju slučajeva nedostatak kvoruma onemogućavao donošenje odluka.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala