Objavljena tajna dokumenta o zločinima ukrajinske vojske u Donbasu

© Sputnik / Andreй Stenin / Uđi u bazu fotografijaSituacija u Slavjansku
Situacija u Slavjansku  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši poslanik Vrhovne rade iz partije regiona Aleksej Žuravko objavio je na Fejsbuku skenirane izveštaje o prekršajima vojnika Oružanih snaga Ukrajine u Donjeckoj i Luganskoj oblasti.

Dokumenta koja su upućena ministru odbrane Ukrajine Stepanu Poltoraku bacaju svetlost na period od 2014. do 2015. godine. U izveštaju, kako tvrdi Žuravko, govori se o porastu broja zločina protiv civila u Donbasu.

Kako se navodi u izveštaju, jedan od „vojnika po ugovoru“ je nezakonito upao u kuću 2014. godine, silovao devojku i ubio oca koji ju je štitio. Drugi vojnik koji je upravljao oklopnim vozilom, pregazio je dva pešaka, od kojih je jedan na mestu bio mrtav. Govori se i o bekstvu iz brigade dva vojnika, koji su zatim upali u kuću i ubili dve žene.

U svim slučajevima su bile pokrenute istrage po predmetu „ubistvo s predumišljajem“. Kako se navodi u dokumentima, ukupno je zabeleženo 20 ovakvih slučajeva. U ovom periodu je od ruku ukrajinskih vojnika u Donbasu život izgubilo 60 civila, pokazuje izveštaj.

U aprilu 2014. godine ukrajinske vlasti su počele vojnu operaciju protiv samoproglašenih republika Donbasa, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog udara u zemlji. Prema podacima UN, oko 13.000 ljudi je postalo žrtva konflikta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala