Zašto su zaposleni u Evropskom parlamentu pobesneli kada su ušli u kantinu

CC0 / Pixabay / Kolač i kafa
Kolač i kafa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nenajavljeno povećanje cena obroka u kantini Evropskog parlamenta do 25 odsto i to u vreme dok traju godišnji odmori, „razbesnelo“ je zaposlene u ovoj evropskoj instituciji, piše „Politiko“.

Za porciju pomfrita koju su plaćali 2 evra, navode zaposleni, sada moraju da izdvoje 2,50 evra, dok je cena supe od luka skočila sa 80 centi na 1 evro.

Kao razlog za povećanje cena navodi se belgijski porez na dodatu vrednost koji ranije nije bio naplaćivan, kao i poskupljenja od 5. avgusta zbog novih ugovora s privatnim dobavljačima.

„Jedno je supa, ali su salate, čak i kafa, mnogo skuplji sada“, kaže jedan od zaposlenih iz Poljske.

Ono što „dodaje so na ranu“, piše „Politiko“, jesu primetno niže cene u kantinama u Evropskoj komisiji i Savetu — institucijama koje mnogi u Parlamentu smatraju nepotrebno favorizovanim u medijima i javnosti.

CC0 / Pixabay / Zaposleni naročito reaguju zbog poskupljenja kafe
Zašto su zaposleni u Evropskom parlamentu pobesneli kada su ušli u kantinu - Sputnik Srbija
Zaposleni naročito reaguju zbog poskupljenja kafe

Tako je u četvrtak supa od pasulja u Komisiji koštala samo 63 centa, dok je u Parlamentu organska supa minestrone bila u ponudi za 1,30 evra.

Ističe se i „skupa“ salata od 100 grama za 1,30 evra u Parlamentu, u poređenju sa 82 centa za istu gramažu u Komisiji.

Skuplji su i vegetarijanski obroci, pa je tako čili bez mesa za „parlamentarce“ 7,50 evra, dok je za zaposlene u Komisiji samo 4,95 evra.

Za desert u kantini Parlamenta treba izdvojiti 4,70 evra za čizkejk, dok se kolači i pita u Komisiji mogu dobiti za samo 2,74 evra, preneo je Tanjug.

U Evropskom savetu, gde se lideri država EU okupljaju tokom samita, restorani su sada zatvoreni, ali „Politiko“ navodi da su cene hrane i tamo niže nego u Evropskom parlamentu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala