Mudrost skrivena u plastu sena — možemo li je ponovo otkriti?

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šta bismo odgovorili kada bi nas neko dete pitalo šta znači „hvatati maglu“, „tražiti iglu u plastu sena“ ili „dlaku u jajetu“, ili zbog čega se nešto može „obesiti mačku o rep“?

Koliko često u komunikaciji koristimo poslovice i izreke? Kako vratiti viševekovnu mudrost u svakodnevni govor najmlađih generacija? O tome u emisiji „Orbita kulture“ razgovaramo sa glumcima Jelenom Đulvezan Milković i Aleksandrom Milkovićem, autorima projekta „Sveznalkov rečnik“, koji je namenjen deci uzrasta od šest do 14 godina.

Mudrost skrivena u plastu sena — možemo li je ponovo otkriti?

Život i književnost Danila Kiša inspirisali su pisca, reditelja i scenaristu Filipa Čolovića da napiše roman „Razbrajalica za Andreasa Sama“, koji je nedavno objavila beogradska „Geopoetika“. Sklapajući mozaik sastavljen od epizoda iz Kišovog života i života njegovog književnog junaka, autor otvara važna pitanja o pojedincu i njegovom identitetu, smislu i vrednosti ljudskog života. U razgovoru za Sputnjik Filip Čolović otkriva šta mu znači Danilo Kiš i na koji je način uticao na njegov književni rad.

Slušajte nas i saznajte šta sve nudi ovogodišnji filmski festival u Vrnjačkoj Banji, kao i šta nas čeka u završnici 25. Međunarodnog džez festivala „Nišvil“.

S kakvim se utiscima iz Rusije vratio novinar Zoran Šaponjić, koji je imao jedinstvenu priliku da obiđe veliku zemlju uzduž i popreko, da izbliza uporedi kontraste velikih kulturnih prestonica Moskve i Sankt Peterburga i udaljenih sibirskih prostranstava, nepreglednih stepa i bajkovitih tajgi, da hoda po zaleđenim rekama i da plovi veličanstvenim Bajkalom? Autora knjige putopisa iz Rusije pod nazivom „Ruski krst“ pitamo i da li je tokom više od tri godine putešestvija uspeo da sagleda i razume „rusku dušu“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala