Ispisao grafite o Srebrenici, pa lagao pred kamerama

© AP Photo / Darko BandicKomemoracija žrtvama u Srebenici
Komemoracija žrtvama u Srebenici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Muškarac koji je prijavio ispisivanje uvredljivih grafita koji veličaju zločin u Srebrenici je autor tih grafita, pišu mediji.

A. P. je početkom sedmice ispisao grafite na pet automobila i nekoliko porodičnih kuća Bošnjaka u naselju Krupa u opštini Gornji Vakuf – Uskoplje. Nakon kratke istrage, utvrđeno je da je on sam počinilac, javili su jutros mediji iz regiona.

Prema nezvaničnim informacijama, A. P. je u celosti priznao izvršenje krivičnog dela, a pronađeni su i materijalni dokazi, prenosi „Oslobođenje“.

Policijski službenici MUP-a SBK, u saradnji sa policijskim službenicima Federalne uprave policije, radeći na otkrivanju izvršilaca prijavljenog krivičnog dela došli su do saznanja da je u pitanju lažno prijavljivanje u vezi sa navedenim krivičnim delom.

Kako piše u saopštenju MUP-a, opsežnim radnjama na terenu došlo se do materijalnih dokaza kao i priznanja oštećenog lica A. P. (1987) da je on počinio radnje koje su okarakterisane kao delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

Nezvanično, u pitanju je Adis Pokvić, koji je sam na kući svoje porodice, kao i na automobilima, ispisao uvredljive grafite, kao i brojne druge preteće poruke.

Izvršenje krivičnog dela, kako nezvanično saznaje portal „Federalna“, Pokvić je u celosti priznao, a pronađeni su i materijalni dokazi.

Pokviću će se na teret staviti i lažno prijavljivanje, za koje je zaprećena kazna do šest meseci zatvora, a očekuje se, bez obzira na to što je sam ispisao grafite, da će odgovarati i za krivično delo izazivanje međunacionalne netrpeljivosti, za koje je propisana petogodišnja zatvorska kazna.

Ovaj incident izazvao je veliku pažnju i osudu javnosti.

Nakon što je informacija objavljena u medijima, reagovali su domaći zvaničnici i međunarodne organizacije u BiH.

Pokvić je, inače, medijima davao izjave nakon ovog incidenta, navodeći da su natpisi „katastrofalni i kukavički“.

„Jutros dolazim i budim se, pronalazim to na autima šarano i ispisano. Kukavički, katastrofa“, kazao je Pokvić.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala