Moskovski protesti podelili poslanike Bundestaga

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaPripadnici policije blokiraju ulicu u kojoj je zgrada gradske uprave na protestu opozicije u Moskvi
Pripadnici policije blokiraju ulicu u kojoj je zgrada gradske uprave na protestu opozicije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanici u Bundestagu iz nemačko-ruske parlamentarne grupe imaju podeljena mišljenja o nedozvoljenim demonstracijama održanim u Moskvi 3. avgusta.

Nekoliko članova te grupe uputilo je pismo predsedniku donjeg doma ruskog parlamenta Vjačeslavu Volodinu, u kome su kritikovali događaje uoči lokalnih izbora. Oni smatraju da moskovske vlasti treba da garantuju da će na izborima moći da se kandiduju svi oni koji ispunjavaju određene uslove.

Međutim, poslanici Doris Barnet, Ingo Gedehens, Gregor Gisi, Mihael Georg Link i Jurgen Tritin, koji su potpisali pismo, veruju da se to možda i nije desilo.

Pismo je podelilo mišljenja unutar nemačko-ruske parlamentarne grupe, dok Moskva još uvek nije reagovala. Predstavnik stranke Alternativa za Nemačku Robi Šlund, koji predvodi parlamentarnu grupu, izrazio je oštre kritike na račun ostalih članova.

U svom otvorenom pismu Volodinu, u koje je redakcija Sputnjika imala uvid, Šlund je objasnio da je pet političara prekršilo regulativu poslaničke grupe, koja nalaže suzdržavanje od uplitanja u sferu odgovornosti Ministarstva spoljnih poslova, dajući sopstvene procene, a posebno od uplitanja u lokalne izbore u drugim zemljama.

Prema Šlundovim rečima, nemačko-ruska parlamentarna grupa je samo međuparlamentarna grupa prijateljstva i nije ovlašćena da mišljenje parlamentarne grupe predstavlja kao mišljenje Bundestaga i da istupa bez saglasnosti predsedavajućeg.

On je istakao i da svaki poslanik, naravno, ima pravo da govori na tu temu, ali ne u ime parlamentarne grupe.

„Kao predsedavajući poslaničke grupe, oštro osuđujem nečuveno kršenje parlamentarnih i demokratskih tradicija od strane Tritina, Barnetove, Gedehensa, Linka i Gisija“, istakao je političar.

Ukazao je i na nedostatak činjenica kada je reč o nedozvoljenim protestima u Moskvi, koje su podržali drugi političari.

Posebno je sporan korak petorice političara, zbog toga što bi se nemački i ruski kopredsedavajući te parlamentarne grupe mogli sastati i razgovarati na tu temu u okviru bilateralnog dijaloga. Pored toga, moguće je dati preporuke Ministarstvu spoljnih poslova u pogledu daljih koraka.

U toj situaciji, pismo poslanika, potpisano bez saglasnosti predsednika parlamentarne grupe, predstavlja „kršenje pravila poslaničkih grupa u celom svetu“, zaključio je Šlund.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala