SAD i Japan traže načine da presretnu zagonetnu severnokorejsku raketu

© AP Photo / Ahn Young-joonRaketa Severne Koreje
Raketa Severne Koreje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Japana namerava da zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama pronađe način da presretne nove severnokorejske rakete, pošto one mogu da dopru do japanske teritorije, javila je japanska državna televizija.

Analizirajući nedavna lansiranja raketa Severne Koreje, japanski vojni resor došao je do zaključka da nove severnokorejske rakete lete prilično nisko, što nije svojstveno konvencionalnim balističkim raketama. Ta karakteristika bi mogla da izazove komplikacije u njihovom presretanju, zbog čega Ministarstvo odbrane Japana planira da bliže koordinira sa Amerikancima korake za borbu protiv ove nove potencijalne pretnje po nacionalnu bezbednost.

Na osnovu zaključka američkih i južnokorejskih stručnjaka, domet severnokorejske rakete iznosi blizu 600 kilometara.

Podsetimo, Južna Koreja je nedavno saopštila da je Severna Koreja ispalila dva projektila sa područja u okolini Vonsana, na istočnoj obali te zemlje. Mediji ocenjuju i da je Severna Koreja ova lansiranja izvela zato što su Seul i Vašington odbili da otkažu zajedničke vojne vežbe, planirane za avgust ove godine, a koje Pjongjang smatra pretnjom po nacionalnu bezbednost Severne Koreje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala