Vučić obelodanio pet ciljeva Prištine

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je ključni cilj mera koje sprovodi Priština zauzimanje severa Kosova i Metohije i proterivanje preostalog srpskog naroda.

On je nazvao licemernim i najodvratnijim lažima pokušaje dela međunarodne, albanske i srpske javnosti da humanitarnu krizu na Severu prikažu kao deo neke zavere, ocenivši da je situacija tamo veoma složena.

Vučić je u obraćanju javnosti podsetio da su teškoće sa snabdevanjem počele odmah po uvođenju prištinskih taksi na robu iz centralne Srbije.

Pucaju na srpske kamione

„Kad vam neko uvede takse od 100 posto taj vam je zabranio trgovinu“, rekao je Vučić i dodao da je Srbija pronalazila načine da dostavi robu narodu na Severu pošto je morala da brine o njegovom snabdevanju.

Međutim, Priština je plenila kamione s robom i maltretirala vozače, iako su se u 14 od 16 zaplenjenih kamiona s robom nalazili prehrambeni artikli, a u dva stočna hrana. Na jedan kombi je pucano 11. juna u selu Jošanici, u opštini Leposaviću, precizirao je predsednik.

© Večernje novostiKamioni s robom na Kosovu
Vučić obelodanio pet ciljeva Prištine - Sputnik Srbija
Kamioni s robom na Kosovu

Objašnjavajući zašto to Priština radi i šta je konačni cilj onih koji takve akcije podržavaju, Vučić je rekao da Priština pokušava da kaže da može da obezbedi snabdevanje stanovnika na Severu, što su pokušali i dovođenjem kamiona na Sever.

„Bio sam ponosan na srpski narod. Svih 403 objekta  su bili zatvoreni. Potpuno su bili jedinstveni u protestu i nenasilnom gandijevskom otporu. Pokazali su da su u stanju da se bore metodama kakvim su se Albanci borili protiv nas osamdesetih godina“, rekao je predsednik.

Svoje kupuju — tirani!?

Kako kaže, niko albanskim „prodajnim mestima“ nije ni prišao, jer su Srbi hteli da im pokažu kakvu robu hoće.

Haradinaj je rekao da je prošlo vreme uvoza na silu. Dakle, ako želite da kupujete robu sa određenim geografskim poreklom, što je prirodno u celom svetu, vi ste tiranin, pa nemate prava na to. Zamislite da mi u našoj zemlji zabranimo da kupite austrijsku robu,  zamislite da mi to kažemo i poslušamo ih i kažemo: ’Nema više hrvatskih voda u Srbiji‘“, naveo je on .

Zabraniti reč o Račku

Cilj zabrana trgovine je, kako je istakao, da srpsko stanovništvo zaboravi za vezanost za Srbiju i pomiri se s time da živi u drugoj državi.

© KANCELARIJA ZA KiMZatvorene radnje u Severnoj Mitrovici
Vučić obelodanio pet ciljeva Prištine - Sputnik Srbija
Zatvorene radnje u Severnoj Mitrovici

„Drugo, na delu je brutalna zabrana slobode govora. ’Verbalni delikt‘ je najbrutalnije sankcionisan od strane prištinskih vlasti. Ivan Todosijević iz Srpske liste procesuiran je zato što je izneo politički stav o slučaju Račak, rekavši da je to bila manipulacija i međunarodne i albanske javnosti. Hoćete li zbog toga da hapsite Srbe? Ja to isto mislim o Račku, podignite Interpolovu poternicu protiv mene“, rekao je Vučić i primetio da svako ko živi na Kosmetu , prema mišljenju prištinskih vlasti, mora da bude saglasan da je „Kosovo demokratska tekovina borbe protiv velikosrpske agresije“.

Američke kamere

On je takođe upozorio da je u toku hapšenje, proterivanje i zastrašivanje svih Srba koji im se suprotstavljaju.

„Svako ko je spreman da brani slobodu srpskog naroda mora da bude ili uhapšen ili proteran“, upozorio je predsednik i dodao je na administrativnoj liniji postavljeno 150 malih kamera po šumama uz pomoć Amerikanaca.

„Misle da smo glupi da ne znamo šta rade. Kao da se bore protiv ljudi koji ne znam šta hoće osim da jedu onaj hleb koji hoće, a ne onaj kojim bi oni da ih hrane“, rekao je on.

Kao još jedan cilj mera Prištine naveo je želju da se Srbija prikaže kao krivac za sve.

„Pričaju da Vučiću odgovara da se desi nešto na Severu, pa da upadne sa vojskom. Strašne su to laži i zloupotrebe.“

I pod pet, pojačano je lobiranje političara na međunarodnoj sceni koji bi trebalo da potvrde da Srbi nisu ugroženi, naglasio je predsednik Vučić i dodao da za Prištinu radi kompletna agenturna mreža ne samo u Albaniji, već i sestrinskih službi na Zapadu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala