Amerika samo jednoj zemlji i dalje dozvoljava da koristi iranske energente

© REUTERS / Larry DowningZgrada Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države su ponovo produžile isključenje Iraka iz sankcija na isporuku energenata iz Irana, saopštio je predstavnik Stejt departmenta.
Požar na naftnom tankeru u Omanskom zalivu - Sputnik Srbija
Tramp: Iran stoji iza napada na tankere u Omanskom zalivu

„Omogućeno je isključenje na dodatni rok od 120 dana, koje dozvoljava Iraku da plaća uvoz električne energije iz Irana“, rekao je predstavnik Stejt departmenta.

Prema njegovim rečima, iako to isključenje treba da pomogne Iraku da ublaži nedostatak energije, SAD i irački partneri će nastaviti da razmatraju sankcije protiv Irana.

„Nastavljamo da radimo s Irakom kako bismo okončali njegovu zavisnost od iranskog prirodnog gasa i električne energije i kako bismo povećali njegovu energetsku nezavisnost. Širom upotrebom sopstvenih prirodnih resursa i diversifikacijom uvoza energije iz Irana biće ojačani ekonomija i razvoj Iraka, a to će doprineti i stvaranju jedinstvenog i demokratskog Iraka, oslobođenog pogubnog iranskog uticaja“, naveo je diplomata.

Ministarstvo nafte Iraka ranije je saopštilo da ta zemlja najviše strada od sankcija koje su SAD uvele Iranu.

SAD su u maju 2018. godine objavile da istupaju iz Sporazuma o nuklearnom programu Irana i da obnavljaju sve sankcije toj zemlji, uključujući i sekundarne, koje se odnose na zemlje koje posluju s Iranom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala