Turska vojska poslala tenkove na granicu sa Sirijom

© AP Photo / Ismet Bicen/IHA Transport vojnih vozila na jugoistoku Turske u blizini granice sa Sirijom
Transport vojnih vozila na jugoistoku Turske u blizini granice sa Sirijom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska vojska je utovarila tenkove i oklopna vozila na kamione i poslala konvoj vozila u tursku provinciju Hataj, koja se nalazi na granici sa Sirijom, javlja Rojters.

Britanska agencija napominje da je tu vest objavila novinska agencija „Demiroren“.

To se događa dva dana od početka akcije jačanja turskih snaga na granici sa severnom sirijskom provincijom Idlibom, koja je poslednje veliko uporište pobunjenika u Siriji, napominje britanska agencija.

Načelnik Generalštaba Turske general Hulusi Akar na pres-konferenciji nakon pokušaja državnog udara u Turskoj - Sputnik Srbija
Turska: Sa Rusijom do potpunog primirja u Idlibu

U petak je izvor iz turskih snaga bezbednosti kazao da se snage turske vojske rotiraju unutar i izvan tog regiona, ali je odbio da kaže da li je najnoviji potez priprema za operaciju u samom Idlibu.

Američki predsednik Donald Tramp je prošlog meseca najavio povlačenje snaga SAD iz Sirije, što je izazvalo zabrinutost i nametnulo pitanje kako će se popuniti bezbednosni vakuum na mestu gde su do sada bile američke snage.

S druge strane, Turska namerava da sprovede kampanju protiv kurdskih snaga koje sarađuju sa SAD, a sa druge strane sirijske vlasti u tome vide šansu da povrate veliki deo teritorije.

Ranije danas su turski ministar odbrane, načelnik generalštaba i šef obaveštajne agencije posetili vojne snage na granici i razgovarali o „merama za uspostavljanje mira i stabilnosti u regionu“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Turske, preneo je Tanjug.

Turski ministar odbrane je kazao da njegova zemlja ulaže sve napore u očuvanju mira i stabilnosti u Idlibu, u skladu sa sporazumom u Sočiju, kao i da Ankara nastavlja blisku saradnju sa Moskvom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala