Finska ne menja stav o „Severnom toku 2“: Dozvole ostaju na snazi

© Foto : Nord Stream 2/Axel SchmidtInženjeri pregledaju cevi za gasovod "Severni tok 2" u Finskoj
Inženjeri pregledaju cevi za gasovod Severni tok 2 u Finskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stav Finske, koja je izdala sve neophodne dozvole za izgradnju gasovoda „Severni tok 2“, neće se promeniti uprkos rezoluciji koju je juče izglasao Evropski parlament, koja poziva da se realizacija tog projekta obustavi, izjavio je savetnik ministra ekonomije te zemlje Kari Klem.

Kako je rekao, finske vlasti svesne su da je ta rezolucija usvojena, ali ipak sve dozvole izdate 5. aprila ove godine kompaniji „Nord strim 2“ i ubuduće će važiti.

Zastave ispred zgrade Evropskog parlamenta u Strazburu. - Sputnik Srbija
Evropski parlament podržao zatvaranje „Severnog toka 2“

Ta odluka je doneta u skladu sa finskim zakonodavstvom i međunarodnim konvencijama, dok se izgradnja gasovoda vrši u ekonomskoj zoni teritorijalnih voda te zemlje, te se sve to smatra čisto ekonomskim pitanjem energetskog snabdevanja, dodao je Klem.

„Finski državni savet, koji je doneo tu odluku, sa razumevanjem se odnosi prema bojaznima pojedinih zemalja Evrope izazvanih pitanjima bezbednosti koje taj projekat nosi sa sobom, ali Finska nema nikakvih konkretnih nacionalnih interesa koji bi mogle da promene naš stav“, zaključio je Klem.

Podsetimo, Evropski parlament izglasao je rezoluciju kojom se podržava zatvaranje projekta „Severni tok 2“. U tekstu se navodi da je projekat politički i da predstavlja pretnju po evropsku bezbednost. 

Dokument takođe naglašava „ključnu ulogu“ Ukrajine za energetsko snabdevanje Evrope. Rezolucije Evropskog parlamenta imaju samo savetodavni karakter i nisu obavezujuće.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala