Spomenik sovjetskim pilotima pokrenuo mali hladni rat u SAD

© AP Photo / Martha WaggonerModel spomenika "Projekat Zebra" u muzeju umetnosti u Elizabet Sitiju u SAD
Model spomenika Projekat Zebra u muzeju umetnosti u Elizabet Sitiju u SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlasti američkog grada Elizabet odbile su da podignu spomenik sovjetskim pilotima koji su poginuli u Drugom svetskom ratu, prenosi Asošijeted pres.
Američki vojni instruktori u Gruziji - Sputnik Srbija
Strip rat: Ujedinjenje dve balkanske zemlje pokreće sukob Rusije i SAD

Agencija navodi da su vlasti odobrile podizanje spomenika u maju 2017. Troškove za izradu spomenika trebalo je da preuzme ruska strana, a uređenje zemlje — američka strana. Međutim, prema rezultatima novog glasanja, pet članova gradskog saveta suprotstavilo se postavljanju spomenika. Samo troje je podržalo inicijativu.

Agencija navodi da je spomenik od 25 tona trebalo da bude posvećen sovjetskim pilotima koji su išli na obuku u SAD u okviru „Projekta zebra“, koji je deklasifikovan 2013. godine. Konkretno, on je trebalo da ovekoveči sećanje na vojnike poginule 1945. godine prilikom prelaska amfibijskog aviona u SSSR.

Pritom je pogoršanje rusko-američkih odnosa bilo glavna okolnost koja je ometala ranije postignute sporazume.

„Shvatam da se radi o odavanju počasti junacima koji su poginuli u Drugom svetskom ratu i da ima američkih vojnika koji su se borili u ovom ratu, a sahranjeni su u Rusiji. Ali sada je drugačije vreme“, rekla je članica Gradskog saveta Anita Hamer.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala