Vučić: Hram je simbol bratstva Srba i Rusa

© Tanjug / / DIMITRIJE GOLLAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je hram Svetog Save, na kojoj je danas otvoren mozaik na kupoli, kuća za sve i još jedan od simbola bratstva Srba i Rusa, te naglasio da u hramu treba da bude jak koren, otporan na sve oluje, našeg prijateljstva sa Rusijom.
Sergej Lavrov i Ivica Dačić - Sputnik Srbija
LAVROV U BEOGRADU Dačić: Kad je Srbiji teško, ja zovem Lavrova (video)

„Zahvaljujem predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu za zaštitu nacionalnih interesa Rusije i Srbije. Zahvaljujem se i Sergeju Vitoroviču kao iskrenom prijatelju srpskog naroda. Hvala i Aleksandru Djukovu kao direktoru ’Gasproma‘. Dugujemo veliku zahvalnost gospodinu Muhinu. Neka Hram bude dom za sve“, rekao je Vučić.

„Ova kupola je najbolje mesto za svetost veza između Srbije i Rusije. Potičemo iz istog plemena, delimo istu veru, borili smo se zajedno protiv mržnje i osvojili slobodu. Više od toga nije moguće. Sve je počelo kada je Sveti Sava otišao u Rusiju, ali se na tome ne završava. Sedamdeset ruskih i srpskih umetnika radilo je na ovom mozaiku“, rekao je Vučić, zahvaljujući i svima iz Srbije koji su pomogli da se Hram izgradi, navodeći i Zorana Đinđića i Tomislava Nikolića.

Oluje kroz koje smo zajedno prošli samo su ojačale korene te veze, podvukao je Vučić podsećajući da se Sveti Sava zamonašio u ruskom manastiru na Svetoj Gori.

„Ova kupola govori o prijateljstvu dva naroda i na njoj je radilo 70 srpskih i ruskih umetnika, koji su utkali milione komadića u jedinstveku poruku bratstva i solidarnosti", rekao je predsednik.

Istakao je da je ovo tek početak, a da je na nama da završimo ovaj hram mira, ljubavi i dokažemo da smo usvojili sve lekcije i odabrali život.

Država je pomogla hram da omogući da on bude najlepši i najsvetliji, stecište naših veza, bratstva i mira sa svima.

Vučić se posebno zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu koji se, prilikom dolaska u Sbriju inetresovao za nastavak radova, i šefu diplomatije Sergeju Lavrovu što je uveličao svojim dolaskom ovaj dan.

Zahvalio se i kompaniji „Gasprom" na velikodušnoj podršci.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala