Amerika ponovo secka Balkan: Svi Albanci u jednu državu

© Sputnik / Tanja Trikić / Ljupčo Palevski
Ljupčo Palevski - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Sve što se dešava u Makedoniji ima veze sa Kosovom, tvrdi Ljupčo Palevski, makedonski biznismen i političar, antiglobalista i protivnik aktuelne vlasti, ali i američke politike u regionu. Najavljuje formiranje stranke koja će, kako kaže, promovisati politiku partnerstva, a ne vazalskog odnosa i sa Amerikom, i sa Rusijom.
Sputnjik intervju - Ljupčo Palevski

Palevski očekuje da će najkasnije do marta 2018. početi proces definitivnog rešavanja pitanja Kosmeta, a model će, smatra, biti podela. U američkim interesima na zapadnom Balkanu prvo je Kosovo, pa onda nekoliko praznih mesta, pa onda smo mi i Albanci — Kosovo je njihov geostrateški interes“, kaže za Sputnjik Palevski, koji je nekada bio šef SDSM-a u najvećoj skopskoj opštini Centar. Danas je ne samo protiv te stranke već tvrdi da ima probleme, zato je oštro kritikuje, ali i zbog toga što otvoreno govori o mešanju američkog ambasadora u unutrašnja pitanja Makedonije.

Jugoslavija zastava i Evropa - Sputnik Srbija
Velt: EU želi malu Jugoslaviju na Balkanu i ništa više

— Američka ambasada ne samo što se meša u unutrašnje poslove, već rešava i kadrovska pitanja. Ja tvrdim da je materijal koji je bio snimljen oko prisluškivanja, presretanja tuđih privatnih razgovora njihovo delo. Ne može direktor Uprave za bezbednost da sam sebe sluša ili da snima svog premijera. Oni su prisluškivali opoziciju, nisu prisluškivali sami sebe. Prisluškivala je naša kontrabezbednosna agencija, a prisluškivala je i CIA ili neka druga bezbednosna služba Amerike koja ima mogućnosti da sve to uradi, kao i da gospodin Zaev napravi ovaj politički pokret koji je napravio.

Spremate se da formirate partiju?

— Nije to partija. To je treća politika. To je fejsbuk-grupa koja je rešila da stvara politiku a ne partiju. Mi smo počeli da stvaramo ideju o politici u Makedoniji, a onda se počeo skupljati ogroman broj mladih ljudi oko te ideje koja je u suštini antiglobalna i to je neka makedonska nova politika koja ima malo drugačiji stav prema globalizaciji. Političke stranke nemaju nikakav stav. Sada smo u fazi treće politike koja će biti stranka kad bude dovoljno ljudi. Prvo smo stvorili ideju, pa onda stranku. Počeli smo pričati da nije dovoljno samo reći „ne NATO“ ili „anti NATO“ — mi smo matematički dokazali da Makedonija nema dovoljno resursa da plaća 200 miliona evra godišnje NATO-u za svoje članstvo. Makedonija je okružena NATO državama, što znači da, ako budemo napadnuti, može nas napasti samo NATO. Makedonija treba da bude vojno neutralna država, posebno što je mala, siromašna i u velikim finansijskim problemima.

A kad je reč o EU?

— Stav je jednostavan: sve reforme koje su zahtevane ili su napravljene, u suštini nisu samo EU, to je bolje razvijeno društvo. Ali svoje ime nikad nećemo promeniti. Grčka i Brisel treba da sednu i dogovore se kako Makedonija da postane članica EU. Svoje ime ne smemo promeniti, jer bismo time promenili identitet. Ne suprotstavljamo se EU, ali NATO-u svakako. Makedonija mora da ima svoj put koji će biti paralelan u odnosu na Putinov. Treća politika se bazira na multipolarnom svetu. To znači da Rusija, koja je slovenska, nudi veliku šansu za Makedoniju u projektu Evroazije. O tome ovaj narod ne zna ništa za šta je malo kriva i Rusija. Ne može pitanje Rusije da bude pojam u kome je prva slika tenk, „suhoj“, MiG. Ovde ništa nije napravljeno u kreiranju druge slike Rusije. Da ovaj narod razume šta radi Putin, a šta radi Amerika, koja je naša prednost kad budemo partneri ali potenciram partneri — ne vazali Rusije i Amerike i koja je naša prednost sa Rusijom. Šta je Evroazija, koja je prednost — to su resursi i sva populacija radno sposobna se nalazi u Evroaziji. U Americi osim lihvara i nosača aviona vi nemate šta da dobijete.

Samita lidera zapadnog Balkana - Sputnik Srbija
Merkelova udaljava Balkan od Rusije: Auto-put Niš—Priština preko Brisela

Kažete da imate oko sebe ekipu mladih ljudi. Dokle ste stigli sa tom idejom?

— Sve je spremno. Postoji nekoliko stranaka koje su već registrovane. Stara UDBA koja se sad priklonila američkoj administraciji koči sve te procese, ali mi već imamo par stranaka koji stoje na čekanju. Nećemo da ih otkrivamo.

I vi ste nekad bili u SDSM-u.

— Bio sam ranije, do 2000. godine. Ja sam se politički razišao sa Crvenkovskim. Bilo je političkih svađa, ali nije bilo tektonskih poremećaja kao sada.

Do skoro niste imali nikakve probleme, ali sada kažete da imate.

— Tako je kad se suprotstaviš američkoj administraciji, na ovom terenu koji je mali. Pojavili su se raznorazni problemi — brutalan upad u kuću, pretres od strane specijalnog javnog tužilaštva. Upali su u avgustu mesecu, iako im se mandat završio u šestom mesecu. Brutalno su upali i iako nisu imali zakonsko ovlašćenje, uzeli su mi sve digitalne i elektronske zapise i uređaje.

Čime ste se vi njima zamerili? Kad je to počelo?

— Ja sam se suprotstavio nekoliko puta na svom profilu na Fejsbuku i u nekoliko nastupa na televiziji oko ove situacije koja se dešavala poslednje tri godine. U isto vreme okrivljen sam da sam vlasnik kanala na Jutjubu na kome se pojavljuju razgovori privatne prirode koji kompromituju neke intelektualce u našem društvu. Nisam vlasnik tog kanala. Da jesam, oni bi to našli.

Tvrdite da te probleme imate jer ste se našli na crnom spisku američke Ambasade.

— Tu je glavni američki ambasador koji za mesec dana ide kući. Njihova politika do sada je bila gora nego što je radila Hilari. Oni su bili veći Amerikanci i od Hilari. Njihova neobjektivnost, mešanje u stvari koje uopšte nisu u njihovom opisu delovanja ovde su pokazali da oni ne kriju nameru da kreiraju politiku. A problem ima svako ko im se suprotstavio, čak i moja antiglobalistička, ja kažem slavjanska politika — a to nije proruska politika.

Priština, Kosovo - ilustracija - Sputnik Srbija
Zagreb dobio zadatak da preko Prištine potpali Balkan

Kakva je to politika?

— Ja se suprotstavljam globalizmu kako je to Obama radio, a prihvatam ovo što radi gospodin Putin. Mislim da Makedonija mora voziti paralelno sa Rusijom na tom antiglobalističkom putu i evroazijskom početku koji se sad vidi.

U takvom stavu neki mediji odmah su pronašli ruski uticaj.

— Mediji koji su dobili dobre grantove su sve spakovali tako da bi pružili privid ruske prisutnosti ovde, a ja tvrdim da Rusa ovde jednostavno nema. Nema nikakvih aktivnosti, nema nikakvog uticaja na medije, na političare, javne ličnosti.

Ceo presedan sa uplitanjem Amerike počeo je sa objavljivanjem razgovora o korupciji a u siromašnim državama kad čujete takve razgovore sa velikim sumama normalno je da se pojavi velika emocija. Ta emocija je odlično hendlana do strane Soroša i sve je okrenuto na nacionalnu osnovu. Počela je priča oko Makedonaca i Albanaca, sve se okrenulo na dvonacionalna pitanja, a to u jako maloj i siromašnoj državi, kad je Amerika brutalno umešana unutra, dovodi do tektonskih poremećaja. Bojim se da ćemo uskoro biti aktivni učesnici u sledećim kosovskim stvarima koja će se dešavati.

Zašto kosovskim? Šta imate na umu?

— Podelu Kosova, Makedonije. Jedan deo da bude kompenzacija za sever Kosova. Albansko pitanje na Kosovu mora da se reši zato što je to jednostavno nerešeno pitanje na teritoriji zapadnog Balkana.

Koja je tu uloga Zorana Zaeva?

— On je glavni lik u ovom filmu koji se sad dešava, a nažalost i nije film nego realna politika i tu je suština problema — Makedonac je otvorio albansko pitanje u Makedoniji, a to je gospodin Zoran Zaev, u zahuktalom antikorupcijskom pokretu koji se stvarao. Zaev je ključni američki čovek a prisluškivanje je bilo samo katalizator da bi se sprovelo albansko pitanje na Balkanu. Videćemo koja će biti cena koja se mora platiti za rešavanje regionalnih pitanja koji traju već više od sto godina, ali Makedonija, malo društvo lako za kontrolisanje, manipulisanje, modeliranje, upotrebljena je da bi ta priča krenula.

Sedište NATO-a u Briselu, Belgija - Sputnik Srbija
Republika „Fajromjanija“ biće nova članica NATO-a, niko je neće poznati

Kako mislite da bi to moglo da se sprovede?

— Ono što po ovim sadašnjim parametrima pripada teritoriji Kosova gde suvereno vladaju Srbi da se kompenzuje teritorijom u kojoj u Makedoniji dominiraju etnički Albanci. A argument da se Kosovo mora podeliti je sledeći: ukoliko se podeli Kosovo, to postaje međunarodnog praksa, to neće biti samo presedan i to je početak kako treba da se reši Ukrajina — jednostavno, da se prizna Krim.

U Makedoniji ima dosta Albanaca. Da li mislite da će oni da se zadovolje malom teritorijom, ukoliko dođe do tog scenarija?

— Ukoliko dođe do tog scenarija, to je ratni scenario, biće velike tragedije. To neće biti mirnim putem.

Da li je moguće da se taj konflikt zadrži samo u okvirima Makedonije?

— Ne, to će se preneti i na Kosovo. Jer u američkim interesima na zapadnom Balkanu prvo je Kosovo, pa onda nekoliko praznih mesta, pa onda smo mi i Albanci. Kosovo je njihov geostrateški interes. Sve ovo što se dešava u Makedoniji je zbog Kosova.

Kada očekujete da će se to dešavati?

— Do marta 2018. godine zato što više niko ne može da nas čeka. Promena američke politike direktno utiče na Zapadni Balkan čak više nego na Nemačku zato što su nemački i američki odnosi čisto sirovinsko-trgovački, nisu bezbednosni i strateški kao što je na Balkanu.

Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Tursko „jok“ širenju Albanije: Erdogan ima druge ambicije za Balkan

Šta je alternativa?

— Ono što se desilo poslednjih pet godina meni daje za pravo da razmišljam da je Evroazija, koja je krenula kao Putinova ideja, već realnost. Vidim da je u Siriji Evroazija vojno porazila Ameriku. Evroazija se suprotstavlja vojno, znači ona postoji i funkcioniše. To direktno utiče na zapadni Balkan. Mi smo Sloveni, bliski narod sa Rusima, mi smo bliski narodi, ali to znači da možemo da idemo paralelno suprotstavljajući se Americi i da vodimo politiku multipolarnog sveta i to Putin odlično radi. To je šansa za nas Makedonce — ne da budemo Rusi ili ruska kolonija, ovde ne žive Rusi — ali ovo što je uradio gospodin Putin je odlična šansa za sve male slovenske narode da nađu sebi put.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala