Istraga FBI protiv Sputnjika prešla crvenu liniju

© AFP 2023 / YURI GRIPASSedište FBI u Vašingtonu
Sedište FBI u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka nevladina organizacija Fond za slobodu medija zabrinuta je zbog istrage FBI protiv agencije Sputnjik, izjavio je direktor Fonda Trevor Tim.
Sputnjik redakcija - Sputnik Srbija
Sputnjik pod istragom FBI

„Bez obzira na nečiji odnos prema Rusiji i Sputnjiku, smatram da svaki put kada se FBI bavi određivanjem ko je novinar, a ko nije, to izaziva zabrinutost“, rekao je Tim za „Vašington egzaminer“.

Prema njegovim rečima, ograničavanje medija na osnovu Zakona o stranim agencijama (FARA) povlači za sobom posledice „ne samo za strane novinske agencije, već i za ’Glas Amerike‘ ili strane novinare koji rade u inostranstvu, ukoliko Rusija odluči da odgovori na isti način“.

Slično mišljenje ima i direktor Vašingtonskog saveza za slobodu izražavanja udruženja PEN Amerika Gejb Rotman.

„Možete da govorite o Sputnjiku i televiziji RT šta hoćete, ali razlog najveće zabrinutosti zbog pažnje FBI prema stranoj medijskoj organizaciji, za koju se sumnja da radi kao strani agent, jeste bojazan od osvete nad američkim agencijama poput ’Glasa Amerike‘ ili državnim emiterima kao što je Bi-Bi-Si“, rekao je on.

Rotman je dodao da je razumno brinuti o spoljnom uticaju na izbore, ali je „vrlo teško razlikovati državnu propagandu od ’dobronamernih‘ vesti, koje FARA jasno odbacuje“.

Glavna i odgovorna urednica RT i agencije „Sputnjik“ Margarita Simonjan - Sputnik Srbija
Simonjanova o akcijama FBI: Sloboda govora se prevrće u grobu

Profesor prava na Univerzitetu „Džordž Vašington“ Džonatan Tarli izjavio je za „Vašington egzaminer“ da je istraga FBI protiv Sputnjika prešla crvenu liniju koja razdvaja vlast od medija.

Prema njegovim rečima, „proveravanje računarskih podataka i razgovora pokreće ozbiljna pitanja o slobodi medija“. On je istakao da je „ironično, s obzirom da je ovo deo istrage o mešanju Rusije, što mnogi od onih koji obično podržavaju slobodu medija sada ćute“.

Profesor je naglasio da mnoge medije širom sveta optužuju za propagandu stavova stranih vlada, što se koristi kao izgovor za istragu i hapšenja.

„Tanka je linija između direktiva vlade i provladinog pravca, a mnogi veliki mediji naginju ili imaju bliske veze sa vladama“, dodao je Tarli.

Ranije je portal „Jahu njuz“, pozivajući se na anonimne izvore, saopštio da je američki Federalni istražni biro saslušao bivšeg zaposlenog u Sputnjiku Endrjua Fajnberga u okviru istrage o tome da agencija navodno radi kao organ ruske propagande, što je u suprotnosti sa američkim Zakonom o stranim agencijama (FARA). Međutim, portal tvrdi da je FBI dobio pristup radnoj prepisci Sputnjika od Fajnberga i još jednog bivšeg zaposlenog u vašingtonskoj redakciji agencije Džozefa Džona Fionde.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala