Prva smena u „Fijatu“ prekida štrajk

© AFP 2023 / ALEXA STANKOVICFijat Srbija
Fijat Srbija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Radnici prve smene u kragujevačkom „Fijatu“ odlučili su danas da u petak „zamrznu“ štrajk na 24 sata kako bi se započeli pregovori sa poslovodstvom kompanije, izjavio je Tanjugu sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović.
Fabrika Fijat u Kragujevcu - Sputnik Srbija
Đavo odneo šalu: Fijat iz Srbije — Kragujevac u provaliju

„Pregovori bi se vodili u petak, subotu i nedelju. Sastanak sa radnicima je zakazan za nedelju u 19 časova, i na njemu će se radnicima preneti da li je nešto dogovoreno. Zatim će biti doneta odluka da se u ponedeljak obustavi ili nastavi štrajk“, rekao je Mihajlović.

On je kazao da se očekuje da će i radnici druge smene u kragujevačkoj fabrici danas prihvatiti tu odluku o „zamrzavanju“ štrajka.

Do dogovora je došlo, kako navodi Mihajlović, posle uveravanja Ministarstva privrede i ministra Gorana Kneževića.

„Sutra bi u priču trebalo da se uključi i premijerka Ana Brnabić, koja bi trebalo da pruži garancije da će u petak početi pregovori sa Fijatom“, naveo je Mihajlović.

On je istakao da ta odluka radnika gest njihove dobre volje da se reši problem.

Oko 2.000 štrajkača u „Fijatovoj“ fabrici u Kragujevcu traži pisane garancije poslodavca da će minimum njihovih zahteva biti ispunjen, a zahtevaju povećanje osnovice bruto zarade sa 38.000 na na 50.000 dinara, reorganizaciju proizvodnje, isplatu bonusa i troškova prevoza za dolazak na posao van standardnog radnog vremena.

 

O ovome se ćuti: Zašto srpski „Fijat“ kao „investicija veka“ vozi ka provaliji?

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala