Kurti: Ne može vlada sa „dva glavna grada“ — Beograd i Priština

© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nova vlada u Prištini ne može da zavisi od Srpske liste, jer bi u tom slučaju ta vlada imala dva glavna grada, i Prištinu i Beograd, izjavio je kandidat za premijera iz pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti.

U slučaju da prvorangirana koalicija sa Ramušom Haradinajem kao kandidatom za premijera formira vladu, glasovi srpskih poslanika su neophodni.

„Oni ne mogu da formiraju vladu zato što nemaju dovoljan broj glasova, a, drugo, ukoliko žele da formiraju vladu sa Srpskom listom, odnosno sa Vučićem, onda će to Kosovo staviti u neverovatnu političku krizu, neviđenu od posleratnog perioda“, rekao je Kurti u intervjuu za Radio Slobodnu Evropu.

Pogrom Srba 17, mart 2004 .godine - Sputnik Srbija
Ubice, silovatelji i palikuće prete da osvoje vlast

Ubeđen je da pravo da formira novu vladu pripada pokretu Samoopredeljenje.

„To ćemo uraditi tako što ćemo razgovarati pre svega sa koalicijom Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za novo Kosovo i Alternative, ali i pojedinačno sa poslanicima koji su deo koalicije Demokratske partije Kosova“, kazao je Kurti.

Samoopredeljenje je jedina albanska partija koja je na izborima nastupila samostalno i dobila je 27 odsto glasova, odnosno udvostručila je broj poslanika u skupštini.

Na prvom mestu je koalicija Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova, Inicijative i 10 manjih partija, sa kandidatom za premijera Ramušom Haradinajem.

Na trećem je koalicija Demokratskog saveza Kosova, dosadašnjeg premijera Ise Mustafe, Alijanse za novo Kosovo i Alternative.

Nijedna politička snaga nije dobila dovoljan broj glasova da samostalno formira vladu.

Kurti navodi da je predsednik Hašim Tači u obavezi da njemu ponudi mandat, nakon što najveća koalicija ne bude uspela da formira vladu.

Osnivač pokreta Samoopredeljenje kazao je i da se sastao sa većinom stranih ambasadora u Prištini, te da je stav američkog ambasadora Delavija bio veoma jasan — SAD će sarađivati sa svakim ko bude uspeo da sakupi glasove, najmanje 61 koliko ustav i zakon zahtevaju.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala