Mogerinijeva besna zbog Tilersonovog poteza nakon posete Moskvi

© REUTERS / /Eric VidalVisoka predstavnica EU Federika Mogerini
Visoka predstavnica EU Federika Mogerini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Državni sekretar SAD Reks Tilerson nakon posete Rusiji u aprilu odbio je da razgovara sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, piše magazin „Forin polisi“, čiji izvori su direktno povezuju ta dva događaja.
Predsednik Rusije Vladimir Putin i kancelarka Nemačke Angela Merkel u Sočiju - Sputnik Srbija
Nova uloga Angele Merkel — pokrovitelj susreta Putina i Trampa

Izvori tvrde da je Stejt department otkazao telefonski razgovor Tilersona sa Mogerinijevom, predloživši joj da razgovara sa predstavnikom resora nižeg ranga. Te akcije, prema podacima magazina, „razbesnele su je u pozadini i bez toga napetih odnosa SAD i EU“.

Navedeno je da u tom trenutku kancelarija Mogerinijeve pripremala sastanak sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, te je zamolila Stejt department da šefica evropske diplomatije konsultuje sa državnim sekretarom koji se nedavno nalazio u Moskvi. U EU su se nadali da će od Tilersona dobiti informacije o njegovim pregovorima sa Lavrovom i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

„To ju je zaista naljutilo. Ne može se tako odnositi prema Mogerinijevoj“, navodi novinar reči svog izvora, bliskog rukovodstvu EU.

Kada su joj predložili da razgovara sa načelnikom Odeljenja za političko planiranje Stejt departmenta Brajanom Hukom, Mogerinijeva je to odbila.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala