Gabrijel: Kosovska vojska samo u dogovoru sa Srbima

© REUTERS / Hannibal HanschkeSigmar Gabrijel
Sigmar Gabrijel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel poručio je u Prištini da kosovska vojska može da bude formirana samo u skladu sa propisima i u dogovoru sa srpskom stranom, ne isključujući mogućnost od izbijanja novih sukoba na Balkanu.
Marija Zahrova - portparolka MIP Rusije - Sputnik Srbija
Zaharova: „Vojska Kosova“ — problem za ceo region

„Zemlje Balkana treba da doprinesu svojim društvima“, rekao je Gabrijel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kosovskim premijerom Isom Mustafom.

Mustafa je rekao da Kosovo treba da ima svoju vojsku, koja će biti formirana u skladu sa propisima i dogovorom sa predstavnicima Srba u kosovskom parlamentu.

„Kosovo ima pravo na suverenu vojsku kao bilo koja druga zemlja“, rekao je Mustafa, preneo je albanski portal „Albeu“.

Gabrijel, koji je u Prištinu doputovao jutros iz Beograda, gde je juče razgovarao sa srpskim premijerom i novoizabranim predsednikom Aleksandrom Vučićem, rekao je da Nemačka drži obećanje i da su „vrata EU otvorena za sve zemlje Balkana“, ali da to podrazumeva prethodno ispunjavanje svih kriterijuma.

„Naš ambasador ovde informisan je o svim postignućima Kosova, ali reforme moraju biti nastavljene pre svega u pravosudnom sistemu, jer vladavina prava dovodi investitore“, rekao je Gabrijel, preneo je portal „Lajmi“.

Poručio je da dijalog sa Beogradom o normalizaciji odnosa treba nastaviti, jer je to najbolje za mir i stabilnost u regionu.

Enver Hodžaj - Sputnik Srbija
Hodžaj: Srpski predlog o zajedničkom tržištu je antievropski

„Dobar odnos Kosova i Srbije je prilika državama regiona da budu deo EU“, rekao je šef nemačke diplomatije.

Govoreći o razgraničenju sa Crnom Gorom, Gabrijel je kazao da je ratifikacija sporazuma o tome neophodna za dobijanje vizne liberalizacije.

„Moja poruka je da skupština usvoji taj sporazum“, rekao je nemački ministar i zapitao zašto predstavnici opozicije u parlamentu blokiraju taj sporazum, ako je vizna liberalizacija toliko važna za građane Kosova.

„Sporazum o ratifikaciji je jedan od uslova EU i liberalizacije viznog režima neće biti bez ispunjavanja tog uslova“, izričit je bio Gabrijel, rekavši da je bilo reči i o alternativnim opcijama, ali da je po tom pitanju ključni problem ponašanje kosovske opozicije.

Upitan da komentariše ideju „zajedničkog tržišta Balkana“, Gabrijel je kazao da to ne zavisi od njega, ali da veruje u mogućnost postizanja takvog sporazuma.

Pitanje koje se postavlja je u ovom slučaju je: „Da li Kosovari i Srbi veruju jedni drugima?“

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala