Rohani: Raketni napad SAD ugrozio pregovarački proces

© REUTERS / Lucas JacksonPredsednik Irana Hasan Ruhani na konferenciji za medije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku
Predsednik Irana Hasan Ruhani na konferenciji za medije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Raketni napad SAD na bazu u Siriji ugrozio je pregovarački proces, izjavio je iranski predsednik Hasan Rohani i dodao da je jedino rešenje za situaciju u Siriji političko.
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Zapadni pogled: Trampovi projektili na napaćenu savest

„Što se tiče Sirije, konačno rešenje mora da bude političko. Smatramo da bi mirovni pregovori trebalo bolje da se razvijaju da bismo došli do konačnog rešenja krize u Siriji. To što su uradile Sjedinjene Američke Države naškodilo je pregovaračkom procesu“, istakao je Rohani.

Iranski predsednik takođe je osudio odluku američkog predsednika Donalda Trampa da izvede raketni napad na Siriju, govoreći da ponovno bombardovanje komplikuje situaciju u regionu.

„Trampova vlada, koja je tvrdila da je njen cilj borba protiv terorizma, sada podržava terorizam, i ponovna odluka o napadu na Siriju zakomplikovala bi situaciju u regionu“, istakao je Rohani.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija
Medvedev: Tramp na granici vojnih sukoba sa Rusijom

Rusija je bila „na korak od sukoba“ sa Sjedinjenim Američkim Državama nakon američkog raketnog napada na sirijski aerodrom Šairat, dodao je Rohani.

„I ako se ispostavi da su teroristi raspršili (otrovni) gas, šta će učiniti Sjedinjene Američke Države? Ako teroristi saznaju da će ih Sjedinjene Američke Države podržati svaki put kada bace gas, šta će biti sa regionom? Ruski zvaničnici su rekli da su bili na korak do sukoba (sa SAD)“, rekao je Rohani citirajući ruske zvaničnike, prenosi novinska agencija ISNA.

U noći 7. aprila SAD su raketama „tomahavk“ izvršile napad na vladinu vazduhoplovnu bazu u Siriji. Guverner Homsa Talal Barazi izjavio je da je u raketiranju poginulo pet vojnika i devet civila, a ranjeno 13 žena i dece.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala