Deripaska traži stotine miliona evra od Crne Gore

© Sputnik / Sergeй Černыh / Uđi u bazu fotografijaOleg Deripaska, ruski milijarder
Oleg Deripaska, ruski milijarder - Sputnik Srbija
Pratite nas
Oleg Deripaska, predsednik „En + Grupe“, poslao je obaveštenje o arbitraži protiv Crne Gore zbog nezakonite eksproprijacije svoje investicije u Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) i Rudnika boksita Nikšić. Od Crne Gore će tražiti stotine miliona evra obeštećenja, prenose „Vijesti“.

Iz Centralnoevropske aluminijumske kompanije (CEAC) saopšteno je da će Deripaska tražiti od Crne Gore obeštećenje u iznosu od stotina miliona evra, pišu „Vijesti“.

Oleg Deripaska - Sputnik Srbija
Deripaska ne odustaje od podgoričkog kombinata

„Kroz ulaganja CEAC, Deripaska je preuzeo većinski deo u KAP i RBN u 2005. godini, a nakon međunarodne kampanje od strane Crne Gore u kojima je tražila strane investicije kako bi spasila finansijsku sudbinu preduzeća koja su bila u vlasništvu države i u lošem stanju. Ipak, nakon što je ostvarila značajnu i blagovremenu investiciju u KAP i RBN od strane Deripaske, Crna Gora je potom preduzela seriju neprijateljskih mera kako bi otrgla ta preduzeća iz njegove kontrole“, navedeno je u saopštenju, prenose crnogorske „Vijesti“.

Takođe je istaknuto da je Deripaska pokušavao da ostvari dobru vezu sa crnogorskom stranom, ali da je neprijateljstvo Crne Gore prema njemu lično onemogućilo dobru saradnju.

Deripaska, u skladu sa pravilima arbitraže Komisije Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovinsko pravo, traži arbitražu protiv Crne Gore uz naglašavanje bilateralnog investicionog sporazuma između Rusije i Savezne Republike Jugoslavije koji je potpisan 1995. godine.

Nije poznato mesto arbitraže, a u saopštenju se kaže da su „Akcije Crne Gore na kraju dovele do toga da je KAP stavljen u nelikvidnost u 2013. godini — mera koja je uništila punu vrednost Deripaskine investicije“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala