Ruski ambasador: Niko od hrvatskih ministara neće da poseti Rusiju

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaAmbasador Rusije u BiH Anvar Azimov
Ambasador Rusije u BiH Anvar Azimov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasador Ruske Federacije u Zagrebu Anvar Azimov izjavio je danas da je Balkan bitan i Rusiji i Americi i Evropskoj uniji, i da Moskva želi da ima dobre odnose sa svima, ali i da bolje razvijene odnose ima sa Srbijom.

Rusija u svakom slučaju ne želi da Hrvatska zvaničnu Moskvu posmatra kroz prizmu njenih odnosa sa Srbijom, rekao je Azimov u intervjuu zagrebačkom „Večernjem listu“, odgovarajući na pitanje kakvi su odnosi Rusije sa Hrvatskom, a kakvi sa Srbijom.

Ministri odbrane Srbije i Rusije Zoran Đorđević i Sergej Šojgu - Sputnik Srbija
Srbija zna da ceni ono što Rusija čini za nju

Ruski diplomata kaže da Moskva poštuje izbor Hrvatske za NATO i EU, ali i da to članstvo ne sme da bude prepreka za razvijanje odnosa s Rusijom.

„To bi odgovaralo i vama i nama. Poštujemo spoljnu politiku Hrvatske, želimo da reši sve bilateralne probleme sa svojim susedima. Ne mešamo se, ali istovremeno molimo hrvatsko rukovodstvo da pronađe realna rešenja“, naveo je Azimov.

On kaže da mu je divno i da se divi tome kako Hrvati vole svoju zemlju, ali da je istovremeno jedna od njegovih negativnih impresija „velika zavisnost hrvatske politike od Zapada“.

„Godinu dana sam ovde i pokušao sam deset ministara da pozovem u Rusiju, na forume, konferencije… Niko od njih nije posetio Rusiju. Dajemo političke signale, mi ne želimo da izvučemo Hrvatsku iz EU i NATO-a, ali istovremeno Rusija može nadoknaditi ono što vam nedostaje“, jasan je Azimov.

Hrvatske mandarine, kruške, riba… Nabraja Azimov i podseća da sve to stiže na rusko tržište, ali kroz treće zemlje koje na tome zarađuju, ne i Hrvatska.

„Naravno, sankcije će se završiti za godinu ili dve, Rusija će tada postavljati narudžbine za kupovinu roba, ali procenjujući ko se kako ponašao u vreme sankcija. U tom slučaju Hrvatska neće dobro proći“, poručio je Azimov.

Azimov je rekao i da glavna pretnja danas nije Rusija, već međunarodni terorizam.

„Rusija ne želi sukobe sa Zapadom“, ponovio je diplomata.

Inače, Azimov u intervjuu za „Večernji“ govori i o pojačanim vojnim aktivnostima u Rusiji, ali i u istočnim zemljama NATO-a.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala