Panika u Hrvatskoj: Slavonci pozvani po ratni raspored

© Foto : Darko VojinovicVukovar, tabla
Vukovar, tabla - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tridesettrogodišnji stanovnik Županje, opštine u jugoistočnoj Slavoniji na granici sa BiH, bio je zatečen i neprijatno iznenađen kada mu je pre nekoliko dana stigao poziv iz Ministarstva obrane, Područnog odseka za poslove odbrane Vukovar, da se javi u Kancelariju državne uprave „radi saopštavanja ratnog rasporeda u postrojbu OSRH“.

Uz napomenu da neodazivanje na poziv za sobom povlači odgovornost prema određenim odredbama zakona, u obaveštenju stoji da će novčanom kaznom od 1.000 do 5.000 kuna zbog prekršaja biti kažnjena osoba koja se bez opravdanog razloga ne odazove pozivu nadležnog tela u vreme i na mestu koji su naznačeni u pojedinačnom, odnosno opštem pozivu za učestvovanje u vojnoj obavezi, radnoj obavezi, radnoj pomoći, odnosno za ustupanje materijalnih sredstava.

Helikoptera OH-58D  Kajova vorior - Sputnik Srbija
Nova hrvatska igračka za ubijanje (video)

„Šta se to događa? Kakav ratni raspored? Moram priznati da mi nije bilo nimalo prijatno pročitati tu formulaciju. Supruga se odmah uspaničila i već me danima opseda sa pričom da spakujemo kofere, uzmemo decu pod ruku i krenemo za Nemačku, jer ko zna što se to kod nas sprema“, požalio se taj stanovnik Županje.

U Kancelariji za odnose sa javnošću MORH-a pojasnili su da je reč o planiranoj redovnoj aktivnosti ažuriranja podataka vojnih obveznika koja se sprovodi u skladu sa odredbama Zakona o odbrani, preneo je hrvatski portal „Indeks“.

Konkretno, reč je o pozivanju vojnih obveznika, odnosno osoba koje su odslužile vojni rok, ili bile na dobrovoljnom vojnom osposobljavanju, ili u vojnoj službi i određena im je vojna stručna specijalnost zbog daljnjeg organizovanja jedinica OS RH.

„Tokom septembra ove godine područni odseci za poslove odbrane Osijek 2 i Vukovar sprovodiće aktivnosti ažuriranja podataka odabranih pripadnika rezervnog sastava sa tog područja, a zbog dostupnosti, aktivnost će se sprovoditi u Đakovu, Valpovu, Vukovaru, Županji i Vinkovcima“, najavljuju u MORH-u.

Organizacija rezervnog sastava OSRH počelo je krajem 2014, a tokom idućeg desetogodišnjeg razdoblja planirano je da se sa tim nastavi.

Dvanaest jedinica rezervista imaće 20.000 pripadnika.

Inače, uvođenje rezervnog sastava sprovodi se prvi put nakon Domovinskog rata.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala