Rusija pomoću satelita „Sova“ razvija Sever i Sibir

© Foto : Advanced Research FoundationPrvi ruski atmosferski satelit "Sova"
Prvi ruski atmosferski satelit Sova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi ruski atmosferski satelit nazvan „Sova“, koji je nedavno uspešno testiran, koristiće se pre svega za razvoj ruskog severa i Sibira, izjavio je za Sputnjik zamenik generalnog direktora Naprednog istraživačkog fonda Igor Denisov.

Prototip prvog atmosferskog istraživačkog satelita „Sova“, sa rasponom krila od 9 metara, uspešno je završio neprekidni let od 48 sati.

Robot - Sputnik Srbija
Rusija razvija veštačku inteligenciju

Atmosferski satelit pokreće Sunčeva energija i radi se o jednoj od osnovnih platformi za razvoj ključnih tehnologija. Ono što ga čini posebnim, s obzirom na to da je Rusija dobrim delom severna zemlja koja ne dobija mnogo sunca, jeste da je satelit dizajniran za trajne operacije na severnim geografskim širinama, uključujući Arktik.

„U bliskoj budućnosti, napravićemo prototip sa rasponom krila od 27 metara, koji će moći da funkcioniše čak i severnije od 70 stepeni geografske širine, gde nema sunca ali su uvek polarne noći. Budućnost takvih uređaja je veoma zanimljiva, posebno ako lete iznad nenaseljenih područja Severa i Sibira“, izjavio je Denisov.

Prema njegovim rečima, ovakav atmosferski satelit mogao bi da leti neprestano i jedino što bi ga ograničavalo bio bi životni vek mikroelektronike koju koristi.

Denisov je dodao da „Sova“ podrazumeva niz istraživačkih i razvojnih projekata.

„Sova“ će obezbediti stalni nadzor nad Zemljinom atmosferom na severnim geografskim širinama, a služiće i kao telekomunikacioni hab. Na ovom projektu rade ruski Napredni istraživački fond i moskovska kompanija za istraživanje i razvoj „Tajber“.

Fond za perspektivna istraživanja osnovan je 2013. godine kako bi se poboljšalo istraživanje i produkcija tehnologije za rusku vojsku. Fond u ovom trenutku radi na više od 50 projekata, a njegove laboratorije nalaze se na vodećim ruskim univerzitetima i istraživačkim institutima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala