Grčka protestuje jer nije pozvana na konferenciju

© Foto : pixabayGrčka zastava
Grčka zastava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grčka je zvanično uložila diplomatski protest zato što nije pozvana na konferenciju o balkanskoj ruti, koja se sutra održava u Beču.

Kroz ovaj jednostrani i ne baš prijateljski korak prema našoj zemlji postoji pokušaj da se donesu odluke bez prisustva Grčke, koje bi imale posledice po Grčku i njene granice, naglasilo je grčko Ministarstvo spoljnih poslova u protestnoj noti.

NATO zastave u Briselu - Sputnik Srbija
Turska i Grčka mole NATO da patrolira Egejskim morem

Grčka je već ranije optužila Austriju da minira postizanje zajedničkog evropskog rešenja za izbegličku krizu svrstavajući se među „hardlajnere EU“.

Na konferenciji na temu „Zajedničko upravljanje migracijom“ u Beču učestvovaće ministri unutrašnjih i spoljnih poslova Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije i Slovenije, najavljeno je u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije.

Cilj skupa je usaglašavanje u vezi sa aktuelnim migracionim izazovima u već dokazanom formatu Austrije i partnera sa Balkana.

Na skup su pozvane i zemlje koje čine Salcburški forum, a koje su pogođene situacijom na zapadnom Balkanu, kao što su Bugarska, Hrvatska i Slovenija, dodaje se u saopštenju.

Aleksis Cipras - Sputnik Srbija
Grčka bi da postane most između Evropske unije i Irana

Učesnici konferencije razgovaraće na prvom panelu o temama koje se tiču unutrašnje bezbednosti, kao što su upravljanje granicama, borba protiv krijumčara i ekstremizma.

Drugi panel baviće se temama koje su izazov za spoljnu politiku kao što su mere za borbu protiv uzroka za bekstvo, saradnja sa trećim zemljama i informacije o zemljama porekla.

Na radnom ručku će učestvovati i ministar odbrane Austrije Hans Peter Doskocil, koji će sa ministrima sa Balkana razgovarati o „civilno-vojnoj saradnji i upravljanju granicama“.

Po završetku konferencije planirana je konferencija za štampu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala