Turska poništila tender za kupovinu sistema PVO

© AP Photo / Hussein MallaTurska zastava
Turska zastava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska je otkazala tender za proizvodnju komponenti za turski sistem protivvazdušne odbrane u vrednosti 3,4 milijardi dolara, pa će se Ankara koncentrisati na nacionalni projekat sistema PVO.

Turske vlasti su donele odluku da prekinu pregovore sa Kinom i drugim zemljama o kupovini sistema PVO i u potpunosti su poništile tender za njegovu kupovinu, prenosi Rojters, pozivajući se na kancelariju premijera zemlje. Rezultati tendera za 3,4 milijardi dolara, na kojem je pobedu odnela Kina, razočarali su Sjedinjene Američke Države i izazvali kritiku NATO partnera. Prema podacima agencije, Turska je odlučila da sistem PVO izradi samostalno.

Kancelarija premijera Ahmeta Davutoglua je saopštila da je odluka potpisana sredinom nedelje. Ona će zvanično stupiti na snagu tek nakon rezolucije premijera, šefa Ministarstva odbrane i načelnika Generalštaba. Očekuje se da će se to desiti tokom naredne nedelje.

Kao razlog za poništavanje tendera navodi se zastoj u pregovorima o konkretnim uslovima ugovora sa Kinom. Navodi se da Peking nije zadovoljio zahteve Ankare. Konačna odluka o tenderu se odlaže već peti put zbog toga što zemlja nije rešila pitanja o transferu tehnologije.

Ankara je ukazala da u slučaju kupovine kineskog sistema PVO, oni neće biti integrisani u sistem Alijanse.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala