Šisel: Niko nije siguran

© Sputnik / Mihail Klimentjev / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin i Volfgang Šisel na međunarodnom diskusionom forumu "Valdaj"
Vladimir Putin i Volfgang Šisel na međunarodnom diskusionom forumu Valdaj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Širenje terorizma je međunarodna pretnja. Zajedno sa povećanjem priliva izbeglica iz Afrike i Bliskog istoka, zemlje Evrope se mogu direktno suočiti sa porastom pretnje unutrašnjeg terorizma i religioznog ekstremizma, rekao je tokom Međunarodnog diskusionog foruma „Valdaj“ bivši kancelar Austrije Volfgang Šisel.
Ruski predsednik Vladimir Putin učestvovao na zasedanju Međunarodnog kluba  Valdaj Diskusija - Sputnik Srbija
Putin: Bolje da se borimo s teroristima u Siriji nego u Rusiji

Bivši austrijski kancelar smatra da je religiozni fundamentalizam samo predlog kojim se različite grupe koriste za preuzimanje vlasti na Bliskom istoku i Africi.

„Ne radi se o jednoj grupi — njih ima više: to su i Al Kaida i Islamska država, Ansar ed Din u Maliju, Boko haram — tj. desetine ovakvih grupa. Mislim da je islam za njih samo predlog za preuzimanje vlasti, vođenje rata, za dobijanje profita — to je veoma profitabilni biznis — uključujući Islamsku državu u Siriji i Iraku“, smatra Šisel.

Bivši kancelar Austrije je naveo da se niko ne može osećati bezbednim pred porastom pretnje terorizmom.

„Rusija takođe može biti uvučena u nešto slično, ako se sledeći konflikt desi, na primer u centralnoj Aziji“, rekao Šisel.

O nedopustivosti širenja konflikta iz regiona govorio je i predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Za to je potrebno da se ujedine sve snage, regularne armije Iraka i Sirije, odredi kurdske samoodbrane, različite opozicione grupe koje su spremne da zaista daju doprinos u uništenju terorista i koordinisati akcije regionalnih i neregionalnih zemalja, koje se bore protiv terora“, naglasio je predsednik Rusije.

Volfgang Šisel je podsetio da je potrebna saradnja između EU i Rusije u borbi protiv terorizma i porasta pretnje od strane Islamske države.

„Zato treba da sarađujemo i borimo se sa ovakvim pokretima. Smatram da to nije lako, nije lak zadaak. Zato što ti pokreti nisu statični, oni se sele, mešaju se i teško se otkrivaju — to nije jedan neprijatelj, to nije jedna obeležena cilj. To je složeni zadatak i nama je potrebno da koordinišemo naše napore“, zaključio Šisel.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala