Sporazum o povlačenju lakog naoružanja u Donbasu skoro postignut

© AFP 2023Ministri sponjnih poslova "Normandijske četvorke"
Ministri sponjnih poslova Normandijske četvorke - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šefovi diplomatija „Normandijske četvorke“ založili su se za hitnu doradu Minskog sporazuma. U njega će biti unet deo o povlačenju naoružanja kalibra manjeg od 100 mm sa linije razgraničenja u Donbasu, rekao je novinarima ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.
Rusija, Moskva - Sputnik Srbija
Kremlj očekuje ispunjenje Minskog sporazuma do kraja godine

„U okviru podgrupe za bezbednost kontakt grupe koja radi u Minsku u toku su razgovori o nacrtu projekta o povlačenju naoružanja kalibra manjeg od 100 milimetara. Mi smo saslušali specijalnu posmatračku misiju OEBS-a koja je potvrdila da je nacrt sporazuma 90 odsto gotov“, rekao je Sergej Lavrov.

Ministar je naveo da se razmimoilaženja koja postoje u vezi sa interpretacijom tačaka Minskog sporazuma o lokalnim izborima mogu prevazići.

„Zainteresovani smo da razmimoilaženja u vezi sa Minskim sporazumom koja su se pojavila tokom rada grupe za politička pitanja i koja su se ticala modaliteta sprovođenja lokalnih izbora na teritoriji samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike budu prevaziđena“, rekao je Lavrov novinarima.

Šef ruske diplomatije je izjavio da su učesnici sastanka izrazili zadovoljstvo poštovanjem primirja u Donbasu.

Andžej Duda - Sputnik Srbija
Prijem Poljske u „Normandijsku četvorku“ — propast

„Izrazili smo zadovoljstvo što se prekid vatre više-manje poštuje. Postoje pojedinačni slučajevi kršenja, ali je u celini situacija prilično pozitivno ocenjena“, dodao je Lavrov. 

Štajnmajer: Napredak „Četvorke u političkom procesu u Ukrajini

Šefovi diplomatija „Normandijske četvorke“ postigli su napredak u pregovorima o političkom rešavanju krize u Ukrajini, rekao je ministar inostranih poslova Nemačke Frank Valter Štajnmajer.

„Veći deo vremena danas smo posvetili pitanju političkog procesa. I ovde mogu reći da smo primetno napredovali. Sve strane su se složile — i to je važno — sa privremenim planom o modalitetu u rada grupe ’politički proces‘ (u okviru kontakt grupe za rešavanje krize)“, rekao je Štajnmajer novinarima na kraju sastanka ministara „Normandijske četvorke“.

Po njegovim rečima, uslovi i preduslovi za sprovođenje lokalnih izbora u Ukrajini biće poznati u narednim nedeljama.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala