Nemačka: Čokolade, banane i voda za izbeglice

© AFP 2023 / FRANK RUMPENHORST / DPAIzbeglice u Austriji
Izbeglice u Austriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hiljade migranata, koji su danima zadržavani u Mađarskoj, konačno je uspelo da stigne do Austrije i Nemačke. Najviše izbeglica došlo je u Minhen, njih oko osam hiljada. Izbeglice su stigle i u druge gradove, gde su im građani i lokalni zvaničnici pokazali da su dobrodošli.

Hiljade Sirijaca, ali i migranata iz drugih zemalja, konačno je našlo utočište od sukoba od kojih su pobegli u zemlji svoje nade — Nemačkoj.  Na mnogim delovima na teškom putu do te zemlje oni su hodali po trnju, a Nemci su im poželeli dobrodošlicu, ponudivši im čokoladu, banane i vodu.

Ruski ambasador Aleksandar Čepurin i srpski ministar Aleksandar Vulin - Sputnik Srbija
Čepurin: Migranti su bumerang „arapskog proleća“

Policija je za migrante obezbedila prevodioce i uputila ih u centre gde će moći da se registruju. Tamo ih čekaju hrana, lekarski pregled i nova garderoba.

„Ovi ljudi su putovali 20 dana, skoro preko čitave Evrope. Videla sam da su se majka i ćerka prvi put srele otkako su se razdvojile kada su krenule ovamo. To me je baš pogodilo“, kaže stanovnica Minhena.

Stotine migranata pristiglo je i na istok Nemačke, u grad Zalfeld. Lokalno stanovništvo dočekalo ih je aplauzom i dalo im pakete hrane i zimsku garderobu za hladne dane koji dolaze.

„Neka ste dobro došli u Tiringiju. Drago mi je da ste preživeli dovde. Ostanite, odmorite se, pa da svi zajedno nađemo mir“, rekao je Bodo Ramelov.

„Osećam se sjajno. Osećam se bezbedno. Konačno smo uspeli“, kaže izbeglica iz Sirije

Šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer rekao je da je ovaj dolazak izbeglica za Nemačku bio izuzetak i da je postignut dogovorom predstavnika Nemačke, Austrije i Mađarske.

Ipak, odluka nemačke kancelarke Angele Merkel da primi izbeglice, naišla je na ozbiljnu kritiku u redovima takozvane „sestrinske“ partije, bavarske Hrišćansko-socijalne unije.

Ministar unutrašnjih poslova Bavarske Joahim Herman požalio se da odluka o dolasku izbeglica nije dogovorena sa nemačkim pokrajinama.

Generalni sekretar te partije Andreas Šojer je rekao da masovni priliv izbeglica mora biti zaustavljen.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala