Srbija ponosna na prijateljstvo sa Kinom

© AP Photo / Lintao ZhangPredsednik Srbije Tomislav Nikolić u poseti Kini
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić u poseti Kini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić posetio je danas Muzej ratnika i konjice u gradu Sianu, a upisujući se u knjigu utisaka on je poručio da je Srbija ponosna na trajno prijateljstvo sa Kinom.

Sian, u provinciji Šansi, bio je kroz istoriju prestonica 13 kineskih dinastija.

„Na ovom mestu pred očima posetilaca oživljava drevna prošlost Kine. Dva i po milenijuma daleka, istorija blista u svoj svojoj lepoti i monumentalnosti. Veliko je nadahnuće biti među ratnicima i konjicom prvog kineskog cara ujedinitelja Ćin Šihuanga“, napisao je Nikolić.

Tomislav Nikolić i Si Đinping - Sputnik Srbija
Nikolić i Đinping: Zemlje različite, narodi bliski

Prema njegovim rečima, jedinstvene skulpture simbol su ujedinjene i snažne drevne Kine koja i u naše vreme gradi civilizacijske vrednosti.

Savremen čovek tek u susretu sa ovakvim pričama iz davnina može da razume zašto će Kina i u budućnosti zadržati prestižnu ulogu u svetu, dodao je predsednik Srbije.

„Srbija je ponosna na svoje poslovično, trajno prijateljstvo sa Kinom, od koje, kao i svi na našoj planeti, uči kako se sistemi vrednosti u modernom dobu oslanjaju i grade na nasleđenoj i brižljivo čuvanoj tradiciji“, istakao je Nikolić.

Provincija Šansi smatra se jednom od kolevki kineske kulture i civilizacije, a njen istorijski muzej smatra se za jedan od muzeja sa najbogatijom kolekcijom u Kini.

Muzej je otvoren 1991. godine i u njemu je smešteno oko 370.000 predmeta koji datiraju od praistorijskog doba do 1840. godine.

Muzej se prostire na 65.000 metara kvadratnih.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala