Nikiti Mihalkovu zabranili ulazak u Ukrajinu

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaNikita Mihalkov
Nikita Mihalkov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Služba bezbednosti Ukrajine zabranila je ulazak na teritoriju zemlje 16 istaknutih radnika iz oblasti kulture i medija. Na spisku se nalaze ruski režiser Nikita Mihalkov, publiciste Vladimir Kučerenko i Jegor Holmogorov, kao i ekonomista Mihail Hazin.

„Ulazak na teritoriju Ukrajine zabranili su organi Službe bezbednosti Ukrajine u skladu sa zakonom i u interesu bezbednosti države“, navodi se u saopštenju.

Nikita Mihalkov, komentarišući njegovu zabranu ulaska na teritoriju Ukrajine, uporedio je politiku zemlje sa fašističkom Nemačkom, saopštila je pres-služba režisera.

„Pitate me kako se osećam u vezi sa vešću da mi je zabranjen ulazak u Ukrajinu? Osećam se isto kao što bi se osećao Sergej Ejzenštejn da mu je bio zabranjen ulazak u fašističku Nemačku 1939. godine“, izjavio je poznati režiser.

Podsetimo, sredinom avgusta Državni komitet za televiziju i radio Ukrajine sastavio je spisak zabranjenih knjiga ruskih autora, koje ne smeju da se distribuiraju ili prodaju na teritoriji Ukrajine. Osim toga, vlasti Ukrajine nisu isključili mogućnost da može doći do proširenja spiska zabranjenih knjiga.

Kijev je zabranio i dela kulture koja su u nekoj vezi sa Rusijom, uključujući prikazivanje niza filmova i televizijskih serija. Ministarstvo kulture Ukrajine napravio je spisak kulturnih radnika, čije akcije „predstavljaju pretnju nacionalnoj bezbednosti“ i njima je zabranjen ulazak u zemlju.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala