Nastavljaju se protesti u Jerevanu (video)

© AP Photo / Hrant KhachatryanProtesti u Jermeniji
Protesti u Jermeniji - Sputnik Srbija
Pratite nas
U prestonici Jermenije protestanti su blokirali ulicu kontejnerima i traže povlačenje odluke o poskupljenje struje. Zamenik šefa policije Jerevana izjavio je da bi primena sile izazvala samo još više nezadovoljstva i zato se on zalaže za pregovore.

„Policija Jerevana obećava da neće primeniti silu za rasturanje okupljenih demonstranata koji protestuju zbog povećanja cena tarifa za električnu energiju. Nezadovoljni građani već nekoliko dana se okupljaju u jermenskoj prestonici“, izjavio je zamenik šefa gradske policije Valerij Ospjan.

Okupljanja su počela 19. juna na Trgu Slobode u Jerevanu i kasnije su prerasla u protestnu šetnju ka rezidenciji predsednika. Policija je rasterala okupljane građane, pritom koristeći i vodene topove. Gotovo 240 osoba je privedeno, uključujući i nekoliko novinara, a 25 osoba je zatražilo hitnu medicinsku pomoć.

U ovom trenutku Bulevar Maršala Bagramjana je blokiran prevrnutim kontejnerima. Ipak, demonstranata nema mnogo, tek oko njih 200. Između policajaca i demonstranata napravljena je tampon zona.

Protesti u Jerevanu - Sputnik Srbija
Jerevan: Protesti nastavljeni, policija u stanju pripravnosti (video)

Osipjan je izjavio da policija nema nameru da primenjuje fizičku silu i da koristi vodene topove kako bi rasterala nezadovoljne građane ukoliko se akcija nastavi.

„Mi želimo da naša omladina svoje ciljeve ostvaruje na način koji je predviđen Ustavom Jeremenije i njenim zakonima“, objasnio je Osipjan.

Odgovarajući na pitanje da li policija shvata koliko je prethodno rasturanje demonstracija razljutilo građane, Osipjan je izjavio da su organi reda delovali u okviru zakonski predviđenih mera.

„Mi se rukovodimo zakonima. Da nije bilo rasturanja mitinga, demonstranti bi nastavili sa nezakonitim akcijama i vratili bi se na Trg Slobode ili bi našli neko drugo mesto. Kao što vidite, već četvrti dan je blokiran jedan od centralnih gradskih bulevara“, rekao je zamenik šefa gradske policije. 

Po rečima Osipjana, za sada policija ne preduzima nikakva dejstva i dodaje da će osumnjičeni u redovima policije odgovarati ako se dokaže da je bilo prekomernog korišćenja sile od strane organa reda pri rasturanju demonstracija. Vladimir Gasparjan, načelnik policije, naredio je zvaničnu istragu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala