Putin sutra u Italiji

© Sputnik / Alexei Druzhinin / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin, predsednik Ruske Federacije
Vladimir Putin, predsednik Ruske Federacije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin boraviće sutra u poseti Italiji, u okviru koje će obići ruski paviljon na Svetskoj izložbi Ekspo 2015 i razgovarati sa italijanskim premijerom Mateom Rencijem u Milanu, a u Rimu sa predsednikom Italije Serđom Matarelom, najavljeno je iz Kremlja.

Kako je saopštio pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov, planirano je da Putin otvori Dan Rusije u okviru Ekspo 2015, a zajedno sa Rencijem obići će italijanski i ruski paviljon na izložbi u Milanu.

O rezultatima razgovora Putin i Renci će novinarima govoriti na pres-konferenciji, posle koje će se ruski predsednik uputiti u Rim, gde je zakazan njegov prvi susret sa Matarelom, koji je na dužnost stupio 3. februara ove godine.

„Predsednici će uglavnom razgovarati o političkim pitanjima i aktuelnim međunarodnim temama“, rekao je Ušakov.

Pomoćnik ruskog predsednika nije isključio mogućnost Putinovog susreta sa bivšim italijanskim premijerom Silvijem Berluskonijem u Rimu. Putin i Berluskoni su vodili aktivan dijalog dok je Berluskoni bio premijer, a posle njegove ostavke nastavili su da održavaju prijateljske kontakte.

U sredu uveče, ruski predsednik posetiće Vatikan gde će se sresti sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom.

Iz Kremlja je uoči posete saopšteno da je Italija i dalje jedan od vodećih partnera Rusije i da po obimu trgovine zauzima treće mesto u Evropi i četvrto u svetu, posle Kine, Holandije i Nemačke.

Zbog politike sankcija EU prema Rusiji, robna razmena je, međutim, smanjena — u 2014. za deset odsto, sa 53,8 na 48,4 milijardi dolara.

U prvom kvartalu ove godine taj pad povećan je na više od 25 odsto, pri čemu je italijanski uvoz manji skoro za 38 odsto, a gubici za italijanski biznis iznose preko 1,42 milijardi dolara, ukazao je Ušakov.

Jedan od prioritetnih pravaca italijansko-ruske saradnje i dalje je energetika, a Italija je posle Nemačke drugi kupac ruskog gasa u Evropi, sa 21,7 milijardi kubika kupljenih u 2014. godini, prenela je agencija RIA Novosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala