- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rosatom: Uprkos američkoj zabrani, potražnja za uranijumom iz Rusije neprestano raste

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaLogo korporacije "Rosatom"
Logo korporacije Rosatom - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2024
Pratite nas
Potražnja za ruskim uranijumom u svetu neprekidno raste, izjavio je novinarima direktor državne korporacije „Rosatom“ Aleksej Lihačov.
„U najmanju ruku, svim našim nuklearnim elektranama koje su u izgradnji potrebno je rusko gorivo, a samim tim i ruski uranijum. Imamo ogroman program za izgradnju nuklearki u Ruskoj Federaciji uzimajući u obzir naloge predsednika da se do 2040. godine dostigne nivo od 25 odsto proizvodnje nuklearne energije“, rekao je Lihačov.
On je naglasio da Moskva sa nizom zemalja, a pre svega Kinom, pregovara o proširenju izgradnje.
Pored toga, Lihačov je naglasio da su prve američke kompanije već našle rupe u zabrani isporuka uranijuma iz Rusije i predaju zahteve za organizaciju takvih pošiljki.
Teoretska zabrana prodaje ruskog uranijuma u Sjedinjenim Američkim Državama neće pričiniti nikakve ekonomske probleme Rusiji.
Prethodno je američki predsednik Džozef Bajden potpisao zakon o zabrani uvoza uranijuma iz Rusije, koji su odobrili američki kongresmeni, saopštila je Bela kuća.
„Rosatom“ je za Sputnjik ovaj potez ocenio kao diskriminatorni i antitržišni. Ovakve odluke, koje imaju politički podtekst su destruktivnog karaktera po stabilno funkcionisanje globalnog tržišta roba i usluga nuklearnog ciklusa, istakli su u državnoj korporaciji.
Uranijum - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2024
RUSIJA
„Teška konkurencija“: Kremlj objasnio zašto je Bajden zabranio ruski uranijum
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala