Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Priština učinila veliku uslugu Srbima – sve uskoro dolazi na svoje

© Sputnik / Lola ĐorđevićDetalj sa makete manastira Pećka patrijaršija
Detalj sa makete manastira Pećka patrijaršija - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2024
Pratite nas
Kurtijeva zabrana poglavaru Srpske pravoslavne crkve da dođe u Pećku patrijaršiju ide u prilog srpskom narodu, jer jasno pokazuje svima ko zapravo najbolje brani srpske interese na Kosovu i Metohiji. Ovakav potez kosovskih Albanaca ne treba nikoga da čudi, niti se treba iščuđavati već dokazanom i osvedočenom zlu.
Ovako publicista i režiser Dragoslav Bokan tumači najnoviji skandalozni potez privremenih prištinskih institucija, kojim se zabranjuje ulazak patrijarhu Porfiriju na Kosovo i Metohiju.
On objašnjava da Kurti nekad i nesvesno učini uslugu srpskom narodu, crkvi i državi, time što svojim stavom pokazuje ko su pravi branioci interesa srpskog naroda.
Bokan ovo takođe tumači kao dobar odgovor onom delu srpskog stanovništva koji često kritikuje patrijarha SPC kao nedovoljno angažovanog za srpsko pitanje, popustljivog prema državi i nedovoljno prisutnog na samom Kosovu, jer ne stoluje u Pećkoj patrijaršiji. Sve te kritike, kaže Bokan, ovim potezom Albanaca padaju u vodu.
Naš patrijarh ne želi da bude talac te šiptarsko-albanske politike i upravo zato što se rezolucija o tobožnjem genocidu u Srebrenici odlaže već treći put, to izaziva nervozu kod svih onih koji se unapred raduju svakom potencijalnom, makar i formalnom porazu Srbije. Iz te nervoze i frustracije kasnije dolazi do ovakvih poteza koji još jače ujedinjuje prvo sve vladike oko svog patrijarha, pa narod oko crkve i treće, crkvu i državu oko otadžbinskog principa i kosovskog zaveta, izjavio je Bokan za Sputnjik.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPatrijarh srpski Porfirije
Patrijarh srpski Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2024
Patrijarh srpski Porfirije
Patrijarh će slobodno odlaziti na Kosovo i Metohiju, u Pećku patrijaršiju i među srpski narod, onda kada i država Srbija bude mogla da prelazi administrativnu granicu koja je pretvorena u okupacionu liniju razdvajanja. Sloboda mora da dođe za sve, da bi je imali i crkva i patrijarh, kaže naš sagovornik.
Kao i uvek, Bog je na visini, ali istovremeno i blizu nas. Nekim tobože slučajnim potezima i događajima potvrđuje se ono što je teško pravnim ili formalnim argumentima objasniti. Mržnjom Kurtija ili bilo kog srpskog neprijatelja sve dolazi na svoje mesto i sve se objašnjava.

Albansko shvatanje ljudskih prava

Sve što su Albanci do sada radili uvek je bilo u funkciji zla, protivno međunarodnom pravu, odlukama Saveta bezbednosti i drugim civilizacijskim sporazumima, kaže Bokan.
S tim u vezi je i ova najnovija odluka uz prateće obrazloženje samo deo njihove autodestruktivne i zločinačke strategije, koja jedino može dovesti do sukoba.
Mi se uvek čudimo hiljadu puta pokazanom zlu. Meni je to uvek neobično, jer ne možemo da se čudimo kada Kurti pokazuje ono što jeste i što politika Prištine neprekidno svedoči. Onome što neprestano gledamo kroz njihov odnos prema stanovništvu, kroz pucanje na decu koja nose badnjake, kroz bezrazložna hapšenja naših ljudi u funkciji zastrašivanja.
© AP Photo / Dejan SimicevicKosovska policija
Kosovska policija - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2024
Kosovska policija
Ukoliko bi, usled njihovih provokacija, i došlo do neke vrste sukoba, nastavlja Bokan, on bi albanskoj strani odgovarao, budući da bi NATO zemlje bile na njihovoj strani. Ipak, promene na međunarodnoj sceni upućuju na to da bi se odnos snaga u bliskoj budućnosti mogao promeniti.
Ovo su poslednji trenuci koji polako otkucavaju za tu vrste hegemonije na relaciji Berlin, Brisel, London, Vašington. U novom odnosu snaga, ja se nadam u ne tako dalekoj budućnosti, u Beogradu će biti potpisan novi sporazum, poput onog na Jalti. Tada će Beograd biti jedan važan faktor donošenja novih pravila kojih će se svi pridržavati, i vremenom će se svi vratiti na teren međunarodnog prava, koje je ukinuto bombardovanjem Jugoslavije 1999. godine.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala