- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Juriš na „Teslu“: Kod Berlina bukti pravi „mali rat“ demonstranata i policije /video, foto/

© AP Photo / Patrick Pleul/dpaHapšenje aktivistva koji protestuju protiv proširenja fabrike "Tesla" u Nemačkoj
Hapšenje aktivistva koji protestuju protiv proširenja fabrike Tesla u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2024
Pratite nas
U opštini Grinhajde kod Berlina više od 1.200 radikalnih levičarskih aktivista protestovalo je protiv proširenja teritorije fabrike američkog proizvođača električnih vozila „Tesla“, pokušavajući da uđu u prostorije fabrike. Učesnici akcije protive se širenju teritorije fabrike nauštrb više od 100 hektara šume.
Demonstranti su pokušali da probiju policijske barijere i uđu u prostorije „Tesle“. Policija se svim silama trudi da obuzda aktiviste, i već je došlo do nekoliko teških sukoba sa policijom, prenosi „Bild“.
Radikalni levičarski aktivisti u odvojenim grupama pokušavaju da upadnu u ograđeni prostor od 300 hektara gde su parkirani električni automobili proizvođača. Jedna od ovih grupa je oko podneva uspela u toj nameri, nakon čega su njeni članovi privedeni.
Prema izjavama ljudi na licu mesta, bilo je nemoguće ograditi sve oblasti zbog prostranosti područja.
Aktivisti ne odustaju od pokušaja da uđu u fabričko postrojenje za šta su u blizini podigli kamp sa šatorima i okačili palestinske zastave.
Oni su već pokušali da uđu u zgradu fabrike u četvrtak.
Početkom aprila, nemači list Cajt preneo je da su se aktivisti naselili u kućicama na drvetu u znak protesta zbog proširenja fabrike „Tesla“ u Grinhajdu.
Jedan od predstavnika inicijative „Stop Tesli“, naveo je da je izgrađeno oko 18 kućica na drvetu, u kojima živi oko 70 ljudi.
Policijski zvaničnici saveznih država Brandenburg i Berlin strahuju od dalje sabotaže jer demonstrante podržava grupa Vulkan, koja je u martu preuzela odgovornost za paljenje transformatorske kabine u blizini fabrike, nakon čega je prekinuto snabdevanje strujom u fabrici „Tesla“, gradu Erkneru i nekim delovima Berlina.
Struje je nestalo nakon jake eksplozije, a na lice mesta stigli su vatrogasci, zaposleni u elektroprivredi i policija, koji su pored zapaljenog trafoa zatekli šator ekoloških aktivista sa natpisom: „Ovde su zakopani eksplozivni predmeti!“.
Zbog incidenta proizvodnja automobila u fabrici je potpuno stala.
Predsednica saveta radnika „Tesle“ Mihaela Šmic rekla je da je fabrika nastavila rad 11. marta, a dva dana kasnije izvršni direktor Tesle Ilon Mask posetio je fabriku i ocenio da je incident „ekoteroristički napad“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala