- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Proslava moći savremene ruske vojske – jedna Putinova poruka se izdvojila

© Sputnik / Alexei Danichev / Uđi u bazu fotografijaZenitnыe raketnыe sistemы S-400 "Triumf" v kolonne voennoй tehniki na repeticii parada
Zenitnыe raketnыe sistemы S-400 Triumf v kolonne voennoй tehniki na repeticii parada - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2024
Pratite nas
Parada povodom 79. godišnjice pobede nad nacizmom u Drugom svetskom ratu ima veliki simbolički značaj, imajući u vidu da se održava u trenucima kada je ruska armija u Specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini u velikoj ofanzivi. U ovom trenutku, održavati Paradu pobede znači i slaviti moć savremene ruske vojske.
Ovako urednik u listu „Politika“, Bojan Bilbija komentariše simboliku Parade pobede, održane na Crvenom trgu u Moskvi.

Nijedna NATO armija ne može se porediti sa ruskom

Od političkih poruka izrečenih na paradi, Bilbija izdvaja reči ruskog predsednika Vladimira Putina da će Rusija učiniti sve da spreči globalni sukob, ali da nikome neće dozvoliti da joj preti i da krši njene interese, kao i da će se on tome lično suprotstaviti.
„To je jedna krajnje odgovorna poruka jer Rusija ima i moć, i sredstva, i načine ne samo da učestvuje u globalnom sukobu, već i da uništi celo čovečanstvo. Ali, iako je spremna za svaki scenario, kako je Putin rekao, Rusija želi da izbegne scenario uništenja čovečanstva. Mislim da bi mnogi na Zapadu trebalo da na pravi način shvate te njegove reči, da budu dovoljno odgovorni i da se priključe Moskvi u potrazi za pravičnim rešenjem ukrajinskog sukoba“, smatra Bilbija.
Naš sagovornik podseća da je i ranije Rusija predlagala zajedničke napore da se dođe do rešenja, koje je Zapad na čelu sa Vašingtonom glatko odbijao. A ti ruski zahtevi danas, kako Bilbija kaže, izgledaju blago, kao čaj od kamilice u poređenju sa onim što može da se desi u slučaju globalnog sukoba.
„Sada nas već i iskustvo uči da do sukoba može da dođe, da to nije naučna fantastika. I da do toga ne bi došlo, snage moraju da se razdvoje. I to Putin govori vrlo jasno – da će Rusija pobediti u ovoj borbi, da je herojstvo pripadnika njenih oružanih snaga najbolja garancija tome. Činjenica je da je danas u svetu ruska armija najspremnija, najobučenija, najiskusnija i da se sa njom ne može porediti nijedna NATO armija“, kaže Bilbija.

Ruska vojska je jedina prava vojska u Evropi

Parada pobede jako je bitna zato što se odvija usred Specijalne vojne operacije. Samim tim, akcenat parade stavljen je na pešadiju, na one pripadnike armije koji učestvuju u Specijalnoj operaciji, kaže vojni analitičar Milovan Bajagić.
Prema njegovim rečima, nepromenjiva konstanta ratne nauke je da gde pešadinac ne stane nogom, ta teritorija nije zauzeta. Akcenat parade stavljen je, kako kaže, na pešadiju, upravo zato da bi se videla lica onih koji učestvuju u Specijalnoj operaciji, da ruski vojnik ratuje sa velikim ponosom i moralom i da bi se istakla identifikacija sadašnjeg ruskog vojnika sa vojnicima Velikog otadžbinskog rata u borbi protiv tadašnjeg i sadašnjeg nacizma.
„Ovde smo videli brojne pripadnike parade koji su odlikovani i to najvišim vojnim odlikovanjima Rusije, pored veterana, ljudi koji su učestvovali u Velikom otadžbinskom ratu“, navodi Bajagić.
Tako je, na primer, Crvenim trgom prodefilovao paradni vod Rjazanske gardijske Više vazdušno-desantne komandne škole „Armijski general Margelov“ – 43 diplomca ove visoke vojnoobrazovne ustanove odlikovano je za hrabrost i junaštvo tokom Specijalne vojne operacije. Ordenom heroja Rusije odlikovana su i četiri diplomca Vojne akademije za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu „Maršal Timošenko“.
Na paradi su učestvovali i predstavnici Svevelike donske kozačke armije, među kojima su bili i neki od 30 000 dobrovoljaca koji se bore u Specijalnoj operaciji – sedmoro njih odlikovano je Ordenom heroja Rusije.
„Kada pogledate rusku vojsku, njen moral, strojevu izgrađenost i sve ostalo što čini pravog vojnika na prvi pogled, vidi se da je trenutno u Evropi jedina prava vojska, ruska vojska“, zaključuje Bajagić.
Parada pobede - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2024
RUSIJA
Parada pobede u Moskvi: Defile ruske moći na Crvenom trgu /video/
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala